Beta Carotene 100 kaps.
GRATIS: wysyłka
-
katalog
-
ulotka
-
konsultacje
Beta
karoten jest prowitaminą witaminy A, co oznacza, że dostarczony w
diecie beta karoten, w zależności od potrzeb organizmu, jest w
wątrobie przekształcany w witaminę A.
Skład:
Beta karoten 25 000 j.m.
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie
Opakowanie: 100
kaps.
Witamina A spełnia w organizmie wiele funkcji:
bierze
udział w procesie widzenia,
chroni
przed zakażeniami dróg oddechowych,
utrzymuje
w dobrym stanie skórę, włosy, zęby i dziąsła,
zapobiega
rogowaceniu skóry,
przyspiesza
wzrost i rozwój kości,
chroni
błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, tchawicy i płuc,
bierze
udział w produkowaniu immunoglobuliny (białek posiadających
aktywność przeciwciał).
Beta karoten chroni nie tylko przed chorobami nowotworowymi,
lecz także przed miażdżycą, zmniejsza ryzyko zawału serca i nagłej
śmierci. Pobudza też działanie systemu immunologicznego. Odpowiednia
zawartość beta karotenu w diecie zapewnia właściwy poziom witaminy A
w organizmie. Brak witaminy A może być przyczyną powstawania kamieni
w pęcherzyku żółciowym lub w nerkach.
Beta Karoten a nowotwory
Osobna uwaga należy się beta karotenowi ze względu na jego rolę w
profilaktyce chorób nowotworowych. Działanie zapobiegawcze w tym
wypadku polega na przekształcaniu substancji powodujących te choroby
(czy to powstających w organizmie, czy pochodzących z zewnątrz) na
mniej szkodliwe związki chemiczne.
Trwający przez dziesięć lat amerykański eksperyment medyczny
wykazał, że wśród mężczyzn regularnie zażywających beta karoten
wystąpiło o połowę mniej przypadków chorób serca i nowotworu
gruczołu krokowego (prostata) niż w grupie kontrolnej, która beta
karotenu nie otrzymywała.
Inny ważny eksperyment przeprowadzono w Chinach, w prowincji Linxian,
gdzie odnotowany jest najwyższy na świecie wskaźnik chorób
nowotworowych żołądka i przełyku. Chińscy i amerykańscy uczeni
wspólnie zrealizowali tam program naukowy, polegający na podawaniu
zapobiegawczo (osobom zdrowym, w wieku 40-69 lat) codziennej dawki
witamin (A, B, C, E) i minerałów bądź placebo. U tych, którzy
dostawali zestaw witaminy A i cynku, zachorowalność na nowotwór
żołądka zmniejszyła się o dwie trzecie; w innych grupach kontrolnych
nie było widać różnicy.
Według uczonych witamina A dlatego chroni przed rakiem, że odgrywa
ważna rolę w różnicowaniu i proliferacji komórek; dzięki temu może
kontrolować dziko rozrastające się komórki nowotworowe i hamować ich
rozwój. Zaś cynk reguluje cyrkulację witaminy A w komórkach.
Niestety, nasze produkty spożywcze często są zanieczyszczone różnymi
środkami chemicznymi i przez to nie są dobrymi źródłami witamin. Na
przykład w marchwi często więcej jest azotanów i kadmu niż beta
karotenu, chyba że marchew ta ma gwarantowaną jakość i pochodzi z
bioogrodów. Dlatego należy przyjmować dodatki żywieniowe zawierające
czysty beta karoten.
Przedawkowania nie należy się obawiać, gdyż organizm przekształca w
witaminę A tylko tyle beta karotenu, ile akurat potrzebuje. Beta
karoten należy do licznej, bo liczącej około 600 związków rodziny
karotenoidów. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się innym
przedstawicielom karotenowców: alfa karotenowi, zeaksantynie,
kryptoksantynie i likopenowi. Wszystkie one wykazują silne działanie
antyoksydacyjne.
Przyjmowanie witaminy E zwiększa zapotrzebowanie organizmu na
witaminę A lub beta karoten. Stosowanie środków obniżających poziom
cholesterolu (np. soja, czosnek) wymaga podawania większych ilości
witaminy A, gdyż utrudniają nieco jej wchłanianie. W okresie ciąży i
karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na beta karoten. Brak
witaminy A może być przyczyną powstawania kamieni w pęcherzyku
żółciowym lub w nerkach, ponieważ złuszczone w wyniku niedoboru
witaminy A komórki nabłonkowe tworzą jądro, wokół którego odkładają
się sole mineralne.
UWAGA!
Przy ciągłym zażywaniu beta karotenu skóra dłoni i stóp może lekko
zżółknąć, czemu można zapobiec robiąc co 5 dni dwudniową przerwę.
Produkt posiada wymagane w Polsce
zezwolenie GIS (Głównego Inspektora Sanitarnego) - w przypadku
dietetycznych środków spożywczych, lub zezwolenia PZH (Państwowego
Zakładu Higieny) - w przypadku kosmetyków. Preparaty Calivita
produkowane są przy wykorzystaniu najnowszych technologii,
zapewniających najwyższe standardy charakterystyczne dla preparatów
farmaceutycznych. Produkty CaliVita® International wytwarzane są w
Stanach Zjednoczonych, przez renomowanych producentów dietetycznych
środków spożywczych, pod nadzorem amerykańskiej FDA (Agencji ds.
Żywienia i Leków). Produkowane są zgodnie z normami GMP (Dobrą
Praktyką Produkcyjną), w oparciu o najnowsze technologie, w
warunkach spełniających najwyższe standardy produkcji
farmaceutycznej, przy użyciu wyłącznie surowców naturalnych. Nie
zawierają cukru, soli, konserwantów, sztucznych barwników i
aromatów. Preparaty o przedłużonym działaniu, zapewniają większą
skuteczność i stały poziom składnika w organizmie nawet przez 10-18
godzin. Odpowiednio dobrana ilość i proporcje składników oraz ich
aktywna forma zapewniają maksymalne przyswajanie preparatu przez
organizm. CaliVita® International udziela 100% gwarancji jakości
swoich produktów.
Wszystkie preparaty na naszych aukcjach to suplementy diety. Nie
należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla
małych dzieci. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako
substytut zróżnicowanej diety. Żaden z produktów, występujących na
tej aukcji, nie posiada właściwości leczniczych lub zapobiegających
chorobom. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja
odnosząca się do któregokolwiek produktu nie stanowią i nie powinny
być rozumiane jako porada medyczna.