Nasz organizm wytwarza witaminę A z beta-karotenu, dostarczonego w odpowiednich ilościach. Beta-karoten odgrywa istotną rolę w ochronie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami; wspomaga także prawidłowe funkcje komórek.
Beta-karoten należy do rodziny karotenoidów i spełnia dwa ważne zadania. Z jednej strony, będąc antyoksydantem, uczestniczy w hamowaniu szkodliwych procesów oksydacyjnych w organizmie, wspomagając utrzymanie integralności komórek i tkanek. Z drugiej strony, beta-karoten jest jedną z prowitamin witaminy A. Oznacza to, że nasz organizm – zgodnie z własnym zapotrzebowaniem – z pomocą wątroby sam przekształca tę substancję w witaminę A. Z tego też względu właśnie w wątrobie znajduje się najwięcej tej witaminy. W absorpcji witaminy A biorą udział nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego zalecane jest przyjmowanie beta-karotenu wraz z posiłkami. Beta-karoten jest obecny w wielu owocach i warzywach np: marchewce, dyni, sałacie, kantalupie, morelach i pomarańczach. Spośród prowitamin witaminy A, najbardziej aktywny jest beta-karoten. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry, błon śluzowych, wzmacnia układ nerwowy, jak również korzystnie wpływa na proces tworzenia kośćca.
Bata-karoten wspiera procesy tworzenia się nowych komórek oraz jako antyoksydant wspiera organizm przed niwelowaniem wolnych rodników. Wzmacnia system immunologiczny, funcje narządu wzroku, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz chorób układu krążenia
Poprawia urodę (wygląd skóry ) wraz z Ac-zymes, Vit E, Chelated Zinc, Stress management.
Poprawia nawilżenie skóry , błon sluzowych( niedobór śluzu w katarze siennym)
Regeneruje płytki paznokci, cebulki włosowe i wzmacnia włosy.