Cechy produktu
materiał |
stal szlachetna 18/10 oraz wytrzymałe tworzywo
|
pojemność |
6 l
|
opakowanie |
ozdobne pudełko |
gwarancja |
24 miesiące
|
produkcja |
BergHOFF Worldwide Belgium |
Informacje dodatkowe
Szybkowar ZENO 6L, 24cm firmy BergHOFF wykonany ze stali szlachetnej 18/10. Posiada unikalne kapsułowe 4 warstwowe dno z miedzianą wkładką oraz czarne uchwyty.
Szybkowar służy do szybkiego przygotowania potraw pod wpływem ciśnienia wytworzonego podczas jego nagrzewania.
Potrawy przygotowywane w szybkowarze mają więcej witamin, bogatszy smak oraz aromat. Szybkowar poprzez swoją konstrukcję zużywa mniej energii potrzebnej do przygotowania potrawy niż inne naczynia. Przystosowany do wszystkich źródeł ciepła (również do kuchenek Indukcyjnych). Ekskluzywny wygląd i łatwość w utrzymaniu czystości.
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%.
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowary wyposażone są w różne elementy, które dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrzadzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
ORIENTACYJNE CZASY GOTOWANIA:
Wieprzowina |
|
Gulasz |
15-20 min |
Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
Golonka (pieczona) |
30-35 min |
Golonka (surowa) |
30-40 min |
Cielęcina i wołowina |
|
Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
Pieczeń cielęca |
15-20 min |
Nóżka cielęca |
15-20 min |
Gulasz wołowy |
15-20 min |
Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
Pieczeń wołowa |
30-40 min |
Drób |
|
Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
Kura na rosół |
25-35 min |
Dziczyzna i jagnięcina |
|
Comber sarni |
ok 15 min |
Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
Gulasz z jelenia |
15-20 min |
Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
Gulasz z dzika |
15-20 min |
Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
Ryby |
|
Potrawka rybna |
3-4 min |
Łosoś |
5-6 min |
Halibut |
6-7 min |
Karmazyn |
7-8 min |
Zupy |
|
Zupa jarzynowa |
4-6 min |
Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
Zupa gulaszowa |
10-15 min |
Rosół wołowy |
35-40 min |
Warzywa |
|
Karczoch (w całości) |
15-20 min |
Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
Kalafior w całości |
8-10 min |
Groszek zielony |
5-7 min |
Marchew |
4-6 min |
Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
Zboża |
|
Owies |
8-9 min |
Pszenica |
8-9 min |
Jęczmień |
8-9 min |
Żyto |
8-9 min |
Orkisz |
8-9 min |