Opis produktu
Berberys/Kwasica pospolita / Berheris vulgaris L
Suszone owoce wykorzystuje się jako dodatek do herbaty
podnoszący ogólną odporność organizmu, zwłaszcza w stanach
gorączkowych, w zakażeniach bakteryjnych, w stanach zapalnych błon
śluzowych oraz dla zwiększenia szczelności naczyń włosowatych. Takie
zastosowanie jest podyktowane obecnością wielu cennych składników: witaminy C, E, karotenoidów, pektyn i soli mineralnych. Związki o charakterze witaminy P (rutyna, eskulina) poprawiają samopoczucie przy katarze i krwawieniach z nosa.
Propagatorką berberysu w lecznictwie była już św. Hildegarda. W XVII
wieku zaczął się rozpowszechniać w Anglii jako lek przeciw
dolegliwościom wątrobowym.
Surowcem jest kora z korzeni i korzenie (Cortex et Radicis Berberidis) oraz owoce (Fructus Berberidis).
Skład chemiczny i działanie. W owocach występuje głównie witamina C. W
korze i korzeniach – alkaloidy i garbniki; im zawdzięcza berberys
działanie lecznicze,
głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego. Przypisuje się im również
właściwości hamowania wzrostu i niszczenie bakterii chorobotwórczych
jelit.
Więcej
informacji np.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolity
http://www.doz.pl/czytelnia/a1199-Nowy_obiecujacy_lek_na_alzheimera