Domowe wino, jest jednym z najszlachetniejszych alkoholi, a zatem musi być przechowywane w szczególnych warunkach.
Beczka produkowana z wyselekcjonowanego, sezonowanego na wolnym powietrzu drzewa dębowego jest najwłaściwszym do tego celu miejscem.
Dąb jest mocnym i trwałym drzewem o jednorodnej strukturze, zawierającym działając o antybakteryjnie garbniki np. taninę. W przeciwieństwie do szklanych lub plastikowych pojemników drzewo dębowe "oddycha" co powoduje, że zawartość beczki jest stale wzbogacana tlenem, a to sprzyja wytwarzaniu substancji aromatycznych tworzących bukiet wina.
W trakcie procesu wytwarzania beczka została poddana procesowi wypalania, który wzmacnia drzewo, tworzy naturalny filtr oraz nadaje zapach wanilii i chleba.
Zalana została również roztworem wodnym z dodatkiem pirosiarczynu potasu o właściwościach dezynfekujących, aby zapobiec wysychaniu drzewa i jego rozszczelnieniu.
W trakcie produkcji beczki nie użyto żadnych środków chemicznych, które mogłyby wpłynąć na jakość przechowywanych w niej trunków.
Z zewnątrz wyrób pokryty jest naturalnym woskiem pszczelim, który jako jedyny umożliwia mu oddychanie i nadaje naturalny wygląd.
Beczka posiada kranik mosiężny oraz podpórkę ekspozycyjną.
Spełnia wszystkie normy do leżakowania wina oraz alkoholi wysokoprocentowych.
Wykorzystanie:
Beczkę dębową wykorzystuje się do przechowywania wina, ale również można ją wykorzystać do mocniejszych alkoholi np. koniaku, rumu.
Sposób użycia:
Przed wlaniem trunku do beczki należy ją odpowiednio doszczelnić. Najbardziej popularną metodą jest napełnienie beczki na 4-5 dni czystą, pitną wodą, a następnie całkowite, ponowne jej wypełnienie na okres ok. 3 tygodni roztworem wodnym z dodatkiem pirosiarczynu potasu (symbol BIOWIN: PIR), aby zapewnić ponowną dezynfekcję.
Jeśli po tym okresie beczka jest szczelna można ją przepłukać ciepłą, gotowaną wodą i zalać trunkiem.Jeśli nadal nie jest szczelna należy ponownie zalać ją wodą oraz przesunąć okalające ją pierścienie w stronę wypukłości beczki w celu dociśnięcia klepek.
Uwaga:
Beczka powinna być cały czas wilgotna, gdyż jeśli przez dłuższy czas pozostanie pusta może ulec rozeschnięciu. Przy przechowywaniu alkoholu w beczce należy pamiętać, że moc spirytusu maleje przy leżakowaniu w pomieszczeniach wilgotnych tj. wilgotności względnej 70-80 % i niskiej temperaturze 6-12 °C.
Natomiast wzrasta w pomieszczeniach suchych tj. o wilgotności względnej 20-30 % i temperaturze powyżej 12°C. Zjawisko to tłumaczy się większą lotnością alkoholu niż wody w pomieszczeniach o duże wilgotności. Natomiast w pomieszczeniach suchych woda dyfunduje szybciej przez pory klepek niż alkohol (wobec czego moc wzrasta).