Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1977 r. (35 lat temu) jako producent drożdży winiarskich. Wraz z upływem czasu rozszerzała ofertę artykułów winiarskich, a na początku lat 90-tych rozpoczęła produkcję termometrów pod marką Bioterm. W roku 2009 rozszerzyła ofertę o artykuły ogrodnicze pod marką Bioogród. Firma BIOWIN jest silną i ugruntowaną marką na rynku. Cieszy się opinią wiarygodnej i solidnej firmy, co jest wynikiem nieustającej dbałości o podnoszenie, jakości usług oraz wprowadzanie pod swoją marką najlepszych produktów.
![](http://img.heljos.info/_tastydir/do.php?download=/var/www/img.heljos.info/web/alebre/Logo/biowin.png)
Charakterystyka: Wyroby produkowane są z drewna dębowego sezonowanego na wolnym powietrzu. Następnie z wysuszonych bali wycinane są klepki. Po obrobieniu klepek, dopasowaniu i złożeniu wachlarzy, beczki są gięte przez wypalanie lub parzenie w gorącej wodzie. Zgięte beczki poddaje się szlifowaniu, zakładaniu denek i zakuwaniu obręczami ocynkowanymi o grubości ok. 2-3 mm. Podczas produkcji beczek nie używa się żadnych środków chemicznych, które mogłyby wpłynąć na jakość przechowywanych w nich produktów. Beczki spełniają wszystkie normy do leżakowania wina oraz alkoholi wysokoprocentowych. Użytkowanie:Beczki dębowe wykorzystuje się do przechowywania wina oraz alkoholi mocniejszych (bimber). Przed wlaniem trunku do beczki należy ją odpowiednio przygotować. Doszczelnienie -najbardziej popularną metodą jest napełnianie beczki na 4-5 dni czystą, pitną wodą, a następnie całkowite jej wypełnienie na okres ok. 1 dnia roztworem pirosiarczanu potasu (w celu dezynfekcji). Jeśli beczka w tym czasie całkowicie się doszczelniła można ją dobrze przepłukać gotowaną wodą i wlać trunek. Jeśli nadal przepuszcza płyn należy ponownie zalać ją wodą i obserwować lub delikatnie przesunąć pierścienie okalające beczkę w stronę jej wypukłości (dociśniecie belek). UWAGA:Należy dbać, aby beczka była cały czas wilgotna, gdyż, jeśli dłuższy czas pozostanie pusta może ulec zeschnięciu. Przy przechowywaniu w beczkach należy pamiętać, że moc spirytusu maleje przy leżakowaniu w pomieszczeniach wilgotnych tj. wilgotności względnej 70-80 % i niskiej temperaturze 6-12 °C. Natomiast wzrasta w pomieszczeniach suchych tj. o wilgotności względnej 20-30 % i temperaturze powyżej 12°C. Zjawisko to tłumaczy się większą lotnością alkoholu niż wody w pomieszczeniach o dużej wilgotności. Natomiast w pomieszczeniach suchych woda dyfunduje szybciej przez pory klepek niż alkohol (wobec czego moc wzrasta). Cechy- Szerokość produktu: 40cm
- Głębokość produktu: 46cm
- Wysokość produktu: 41cm
![](http://img.heljos.info/_tastydir/do.php?download=/var/www/img.heljos.info/web/alebre/Biowin/015386.png) |