cytryna - drzewo pochodzące z Azji, obecnie uprawiane we wszystkich ciepłych strefach klimatycznych przede wszystkim dla pozyskiwania jego kwaśnych, niezwykle aromatycznych owoców; na potrzeby przemysłu perfumeryjnego z niedojrzałych owoców wyciska się olejek cytrynowy; ma on ostrą woń i jest bardzo odświeżający; czuć go wyraźnie w nucie głowy kompozycji zapachowej, szybko się ulatnia tuż po aplikacji perfum
lawenda - występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie; obejmuje około 30 gatunków; z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy stosowany w cytrusowych wodach kolońskich i wodzie lawendowej, a także w zapachach paprociowych, szyprowych i kwiatowych
mandarynka - ze skórek ich owoców na zimno tłoczony jest olejek eteryczny o bardzo słodkim, lekko cierpkim aromacie; doskonale komponuje się z zapachami cytrusowymi, przełamując ich ostrą woń akordami słodyczy; świeże akcenty mandarynkowe spotykane są także w kompozycjach orientalnych
drewno sandałowe - występuje w południowo-wschodnich Indiach; jest składnikiem niemal każdego zapachu; ma słodką, żywiczno-balsamową, piżmową nutę
szałwia - śródziemnomorskie zioło, z którego pozyskuje się olejek szałwiowy; destylowany jest z kwitnącego ziela szałwii muszkatołowej, spokrewnionej z miętą; łagodzi zapach kompozycji, nadając mu słodką, kojącą nutę; szałwię często wykorzystuje się do produkcji wód kolońskich
wetiwer - korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii; zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach; wyciąg z korzenia wetywerii jest także doskonałym utrwalaczem zapachu, dodaje się go do wysokiej klasy pachnideł; aromat wetywerii przypomina woń mokrej ziemi i korzeni z bogatym drzewnym tłem