Bebilon 2 jest mlekiem następnym w proszku, przeznaczonym dla niemowląt powyżej 6.
Bebilon 2 zawiera immunofortis – opatentowaną kompozycję składników o działaniu podobnym do tych w mleku kobiecym – o potwierdzonym klinicznie działaniu wzmacniającym układ odpornościowy.
Skład mleka modyfikowanego Bebilon 2 opracowano tak, aby jak najbardziej zbliżyć go do mleka matki.
Oprócz zawartości immunofortis:
Zawiera nukleotydy – które jednocześnie z immunofortis wspomagają układ odpornościowy;
Zawiera kompozycję składników mineralnych (żelaza, miedzi, cynku i selenu) – wzmacniającą układ odpornościowy dziecka;
Zawiera tłuszcze roślinne, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
Zawartość wapnia jest optymalna w rozwoju szybko rosnącego kośćca dziecka, zaś podwyższona zawartość żelaza zapobiega anemii;
Ma podwyższoną zawartość cynku, który pełni ważną rolę w metabolizmie kwasów nukleinowych i białka;
Ma podwyższoną zawartość jodu – niezbędnego składnika hormonów tarczycy;
Wzbogacone jest w selen i b-karoten – antyoksydanty naturalnie obecne w mleku matki, dodatkowo wzmacniające układ odpornościowy dziecka.
Stosowanie:
1) Umyj ręce i wyparz wszystkie naczynia potrzebne do przygotowania mleka. Wygotuj butelkę i smoczek w wodzie przez 10 minut.
2) Gotuj świeżą wodę pitną przez 5 minut; pozostaw do schłodzenia (do ok. 40 st. C). Sprawdź tabelę żywienia.
3) Wlej dokładną ilość uprzednio przegotowanej ciepłej wody do wygotowanej butelki. Nie używaj wody dwukrotnie przegotowanej.
4) Używaj wyłącznie załączonej miareczki. Odmierz dokładną ilość płaskich, nieubitych miareczek mleka.
5) Dodaj odmierzoną ilość do butelki.
6) Zamknij butelkę i potrząśnij do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż na butelkę wygotowany smoczek.
7) Sprawdź temperaturę mleka wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Umyj butelkę i smoczek zaraz po użyciu.
Skład:
Białko, węglowodany, w tym: laktoza, maltoza; tłuszcze, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe , wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas arachidonowy. kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy, błonnik pokarmowy.
Witaminy: witamina A, witamina D, witamina E, witamina K1,witamina C, tiamina, ryboflawina niacyna, witamina B6 , folacyna, witamina B12, biotyna, kwas pantotenowy.
Sole mineralne: sód, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, jod, mangan, miedź, selen, chlorki.
Inne: cholina, inozytol, l-karnityna, tauryna, neukleotydy.