Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BAZYLIA 50g

25-01-2012, 19:43
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 1.50 zł     
Użytkownik marcinekjur
numer aukcji: 2078061468
Miejscowość Polanka Wielka
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 2    Wyświetleń: 5   
Koniec: 25-01-2012 19:43:06
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




MOŻNA DZWONIĆ CODZIENNIE DO
GODZ. 21:00
Telefon: 519 [zasłonięte] 058 lub 608 [zasłonięte] 121
List zwykły do 450g 4,00 zł
List zwykły do 950g 6,50 zł

List polecony ekon. do 450g 6,50 zł
List polecony prio. do 450g 8,00 zł

List polecony ekon. do 950g 8,00 zł
List polecony prio. do 950g 10,00 zł

Paczka poczt. ekon. do 900g 10,50 zł

Paczka poczt. prio. do 900g 12,00 zł

Przesyłka kurierska do 30kg 20,00 zł

Przesyłka pobranie kurier do 30kg 25,00 zł


Czas realizacji 24 godziny robocze po zaksięgowaniu wpłaty na koncie. Jeżeli jest to przesyłka pobraniowa staram się wysyłać od razu po potwierdzeniu. Jeżeli masz wątpliwości dzwoń lub pisz. KUPUJĄC WIĘCEJ PRZEDMIOTÓW ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ!!!


KOSZT PRZESYŁKI JEST ZALEŻNY OD WAGI WSZYSTKICH ZAKUPIONYCH PRZEDMIOTÓW

BAZYLIA 50 GRAM

Pochodzenie

Do Polski bazylia przywędrowała w XVI wieku, prawdopodobnie z Włoch. Lecz historia tej niepozornej półmetrowa rośliny jest jednak znacznie dłuższa. Bazylia znana była już w starożytności, kiedy to ze względu na swoje lecznicze walory przypisywano jej czarodziejską moc oraz oddawano boską cześć. W Indiach była ulubioną rośliną boga Wisznu, natomiast Libijczycy wierzyli, że jedzenie listków bazylii chroni przed ukąszeniami skorpionów i węży. Wieńce z bazylii znajdowano również w piramidach egipskich. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e.. Od tamtej pory bazylia powoli rozprzestrzeniała się najpierw w krajach śródziemnomorskich, później na cały świat. Starożytni Rzymianie stosowali bazylię przede wszystkim jako roślinę leczniczą i ozdobną, stopniowo odkrywając jej walory przyprawowe. W książkach kucharskich bazylia znalazła się jednak dopiero w XVIII wieku dzięki kucharzom francuskim. Obecnie bazylia jest przyprawą znaną i cenioną na całym świecie, a szczególnie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Gruzji i Francji.

W kuchni

W kuchni można stosować zarówno świeże, jak i suszone listki bazylii. Zebrane liście suszy się w przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze około 30 - 35C. W ten sposób wysuszoną, a następnie rozdrobnioną roślinę dodaje się do wielu potraw. Ziele doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak. Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą, zaś zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojone w plasterki pomidory. Ziele to stosowano do dań z pomidorów już w kuchniach królewskich. Słynne były chleby pomidorowe posypane bazylią i skropione oliwą z oliwek. Bazylia nadaje się doskonale także do przyprawiania innych warzyw: ogórków, fasoli, grochu czy cukinii. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek ryżowych, dań jednogarnkowych i rozmaitych zapiekanek. Natomiast tradycyjna, polska jajecznica, podobnie jak biały ser czy jogurt dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku. Równie szerokie zastosowanie kulinarne mają świeże liście bazylii. Drobno pokrojonymi liśćmi można posypywać zieloną sałatę, sałatki z pomidorów i potrawy mięsne, znakomicie uzupełniając ich naturalny smak. Natomiast zalewając rozgniecione świeże liście bazylii ciepłym octem winnym, po dwóch tygodniach trzymania ich w zamkniętym słoju, otrzymuje się wspaniały ocet bazyliowy. Po dodaniu go do marynat, sosów czy sałatek otrzymujemy wspaniałe potrawy o korzenno - balsamicznym zapachu oraz lekko słodkim smaku. Świetnym dodatkiem do sosów i surówek może być także olej bazyliowy otrzymywany przez zalanie świeżych liści olejem słonecznikowym. Bazylię można również konserwować, w naczyniach kamionkowych lub porcelanowych, zasypując ją warstwą soli. Smakosze, aby nie tracić ani odrobiny wspaniałego aromatu bazylii, miażdżą porcelanowym tłuczkiem świeże liście rośliny dodając oliwy z oliwek, aby w taki sposób otrzymaną mieszankę dodać do potraw bezpośrednio przed ich podaniem na stół.

Właściwości

Bazylia ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory zdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco.

BAZYLIA  50g

KRAJ POCHODZENIA EGIPT

DATA WAŻNOŚCI 03.2013

DATA WAŻNOŚCI ZNAJDUJE SIĘ NA ETYKIECIE WYSŁANEJ DO KLIENTA


NA WSZYSTKIE KUPIONE U MNIE TOWARY DOSTAJESZ PARAGON LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT

PRZESYŁKI W LISTACH WYSYŁAM W KOPERCIE BĄBELKOWEJ

MASZ PEWNOŚĆ ŻE TOWAR POCHODZI Z LEGALNEGO ŹRÓDŁA.

W OFERCIE INNE PRZYPRAWY ORAZ INNE RZECZY POTRZEBNE W TEJ BRANŻY.