Witamy serdecznie na naszej aukcji.
Mamy nadzieję, że nasze wieloletnie doświadczenie będzie bardzo przydatne dla Państwa.
Gorąco zachęcamy do zapoznania się z naszą oferta..
ZESTAW STARTOWY DLA KAŻDEGO:
BAYANUS G995 20G
+ POŻYWKA ACTIVIT 20G
+ BENTONIT C CLAIR T 30g DO KLAROWANIA NASTAWU.
DROŻDŻE WINIARSKIE SACCHAROMYCYNES CEREVISIAE
G-995 BAYANUS
Włoskie suche aktywne drożdże stosowane do:
· wyrobu win,
· fermentacji,
· wznowienia fermentacji,
· produkcja win musujących,
· napojów musujących i metodą CHAMPENOIS
· zdolność fermentacji 16,5-17%
Idealne do nastawów cukrowych z dodatkiem owoców lub zboża.
Fermentują w temp. już od 9º C
Optymalna temperatura fermentacji 20-25 ºC
Jedyne drożdże na rynku które pracują w niskiej temperaturze od 9ºC
Dozowanie:
· Do fermentacji białych i czerwonych win 10-20g/100l
· Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50g/100l
· Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu min 50g/100l
· Wznowienie fermentacji 15-40g/100l
Stosowanie:
· Rehydratację przeprowadzić poprzez wymieszanie drożdży z 10x większą ilością osłodzonej wody do 5% cukru, najlepiej z roztworem moszczu i wody w stosunku 1:2.
· Temperatura roztworu ok. 30 ºC po ok. 30 minutach należy wymieszać z nastawem.
· Temperatura zaczynu drożdżowego i moszczu powinna być taka sama. Aby uniknąć różnic w temperaturze moszczu i rozczynu drożdży, należy stopniowo dolewać moszcz i mieszać, aż temperatury się wyrównają.
Fermentacja zwykła 20g/100l
Produkcja win musujących 30g/100l.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do dłuższego przechowywania zaleca się temperatura ok. 10 ºC
Termin ważności 06.2013
Waga netto 20g±1g
ACTIVIT
Pożywka dla drożdży
ACTIVIT jest doskonałą, uniwersalną, wieloskładnikową pożywką dla drożdży winiarskich. Pozwala znacząco skrócić czas fermentacji i zapewnia prawidłowy jej przebieg zwłaszcza w warunkach ekstremalnych oraz ułatwia proces wznowienia fermentacji.
ZASTOSOWANIE:
ACTIVIT dostarcza wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji.
Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
MECHANIZM DZIAŁANIA:
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania.
Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średniocząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu.
Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich odporności na etanol.
SKŁAD:
Preparat zawiera w ściśle określonych proporcjach mieszaninę nieaktywnych komórek drożdże: aminokwasy, witaminy (B1, B2, B5, B6, B12, PP, cholina itp.) oraz minerały np. Mg, Na, K, Ca.
SPOSÓB UŻYCIA:
ACTIVIT rozprowadzić w stosunku objętościowym 1:10 w wodzie, moszczu lub winie. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie.
DOZOWANIE:
10-20g na 50l do moszczy owocowych.
20-30g na 50l w celu wznowienia fermentacji.
Termin ważności 30.11.2012
Opakowanie 20g ± 1g