Skład: orzechy nerkowca (66%) maltoza syrop, nierafinowany cukier trzcinowy. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych i innych orzechów. Produkt nie zawiera: glutenu, jajek, drożdży, mleka. Odpowiedni dla wegan. 100 g produktu zawiera: węglowodany 47,8 g, białka 12,3 g, tłuszcze 31 g. Wartość energetyczna 100 g produktu: 2073 kJ/ 496 kcal. Produkt posiada certyfikat produkcji ekologicznej. Pochodzi od certyfikowanej organizacji Sprawiedliwego Handlu. Orzechy nerkowca dostarcza drzewo o nazwie nerkowiec zachodni lub nanercz zachodni. Pochodzi ono z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej. Uprawia się je na dużą skalę w wielu krajach tropikalnych. Białe orzechy o nerkowatym kształcie są miękkie, mają delikatny, słodkawy, lekko migdałowy smak. Uważane są za najsmaczniejszy orzechy świata. Z dodatkiem sosu sojowego są znakomitą, nietuczącą przekąską między posiłkami o dużej wartości odżywczej, a także dekoracyjnym i wzbogacającym smak składnikiem sałatek. Wchodzą w skład wielu potraw kuchni dalekowschodniej. Są wyśmienite z potrawami kuchni indyjskiej i chińskiej. Orzechy nerkowca zawierają wiele niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które mają dobry wpływ na stan skóry. Zawierają dużo żelaza, a także cynk, który spełnia ważną rolę krwiotwórczą i zapobiega niedotlenieniu organizmu. Dostarczają białka, będące budulcem organizmu. Korzystnie wpływają także na stan włosów, paznokci oraz pracę układu nerwowego. Orzechy nerkowca od dawna są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej różnych krajów. Łagodzą stany zapalne oraz poprawiają metabolizmu glukozy u chorych na cukrzycę. Według najnowszych badań mogą wspierać profilaktykę cukrzycy typu 2, która ściśle wiąże się z przejadaniem i niedostatkiem ruchu. W stadium przedcukrzycowym, gdy zaczynają się problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi, można jeszcze zapobiec rozwojowi choroby lub znacznie ją opóźnić przez zastosowanie zdrowej diety, której cennym składnikiem mogą stać się też orzechy nerkowca, a także pozbywając się zbędnych kilogramów i regularnie zażywając ruchu, co zwiększa wrażliwości komórek organizmu na insulinę. Nasze orzechy nerkowca dostarcza Stowarzyszenie TON - spółdzielnia rolna z siedzibą w Niangaloko, w południowo-zachodniej części Burkina Faso. Zrzesza ona ok. 2500 drobnych rolników, którzy dostarczają orzeszki ziemne i inne płody rolne. Uprawa orzechów nerkowca w tym regionie to ważne źródło dochodów. Spore drzewa rosną również w miejscach ubogich w substancje odżywcze. Wymagają niewielkiej opieki i dają dobre plony. Dla drobnych rolników ze Stowarzyszenia TON uprawa orzechów nerkowca na eksport jest ważnym i stabilnym źródłem dochodu. Mogą oni również brać udział w kursach czytania i pisania oraz szkoleniach zawodowych, które spółdzielnia oferuje swoim członkom. Oprócz tego Stowarzyszenie TON wybudowało szkołę. Grupa teatralna zajmuje się w swoich przedstawieniach ważnymi tematami, takimi jak zdrowie, edukacja czy handel dziećmi. Burkina Faso, skąd pochodzą nasze orzeszki, jest jednym z najbiedniejszych krajów świata. W rankingu rozwoju społecznego Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) zajmuje 181 miejsce na 187 sklasyfikowanych krajów. W praktyce oznacza to, że w kraju, w którym mimo słabych gleb i niesprzyjającego klimatu z rolnictwa utrzymuje się 80% ludności, wielu ludzi przez kilka miesięcy w roku może pozwolić sobie najwyżej na jeden posiłek dziennie, a przez resztę roku jedzą co 2-3 dni, aby dotrwać do kolejnych zbiorów. Zaledwie 28,7% osób powyżej 15. roku życia umie tam czytać i pisać. Stąd możliwość sprzedaży produktów rolnych w ramach Sprawiedliwego Handlu ma dla tych ludzi nieocenione znaczenie. Kraj pochodzenia: Burkina Faso. Produkcja: TON, certyfikowana organizacja Sprawiedliwego Handlu.
Dystrybucja: Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu „Trzeci Świat i My”,