Barwniki spożywcze mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko można samemu stworzyć niepowtarzalną dekorację na ciastach i tortach, ale także urozmaicić potrawy podawane na co dzień!
Wysokiej jakości barwniki spożywcze amerykańskiej marki Wilton. Zestaw 8 barwników (każdy po 28 g): królewski błękit, żółty, fioletowy, czarny, różowy, czerwony, zielony, kość słoniowa. Nadają masom i lukrom głębokie, nasycone barwy. Nie zmieniają konsystencji barwionych produktów. Barwniki mają formę skoncentrowanego żelu, dzięki czemu uzyskanie jednolitej, intensywnej barwy jest łatwe i szybkie. Barwniki należy dodawać za pomocą wykałaczki (po kilka kropel) do masy lub lukru. Za każdym razem należy używać nowej wykałaczki, by masa nie dostała się do pojemnika z barwnikiem (dzięki temu barwnik można przechować na następny raz). Masę należy dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, że różne masy potrzebują różnych ilości barwnika. Zawsze od razu należy przygotować tyle masy, ile potrzeba, bowiem trudno jest uzyskać ponownie ten sam odcień koloru. Polecamy dodanie możliwie najmniejszej ilości potrzebnej do uzyskania pożądanego koloru - dodanie większej ilości barwnika nie wpływa bowiem na istotną zmianę koloru.
Po otwarciu barwnik można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu firmowym w lodówce przez kilka tygodni. Termin przydatności do spożycia: kwiecień 2016 r.
Skład: Królewski błękit: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, skrobia modyfikowana kukurydziana, błękit brylantowy FCF, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Żółty: syrop kukurydziany, alkohol, gliceryna, tumeric, alkohol etylowy, polisorbant 60, wanilia. Fioletowy: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, kamoizyna, skrobia modyfikowana kukurydziana, błękit brylantowy FCF, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Czarny: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, roślinny węgiel drzewny, skrobia modyfikowana kukurydziana, guma agarowa, sorbinian potasu, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Różowy: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, azorubina, skrobia modyfikowana kukurydziana, błękit brylantowy FCF, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Czerwony: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, czerwień Allura, skrobia modyfikowana kukurydziana, żółcień pomarańczowa FCF, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Zielony: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, kamoizyna, skrobia modyfikowana kukurydziana, błękit brylantowy FCF, żółcień pomarańczowa, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy. Kość słoniowa: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, skrobia modyfikowana kukurydziana, żółcień pomarańczowa FCF, błękit brylantowy FCF, czerwień Allura Ac, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy.
|