Barwniki spożywcze mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko można samemu stworzyć niepowtarzalną dekorację na ciastach i tortach, ale także urozmaicić potrawy podawane na co dzień!
Wysokiej jakości barwnik spożywczy amerykańskiej marki Wilton. Kolor BURGUND. Nadaje masom i lukrom głębokie, nasycone barwy. Nie zmienia konsystencji barwionych produktów. Barwnik ma formę skoncentrowanego żelu, dzięki czemu uzyskanie jednolitej, intensywnej barwy jest łatwe i szybkie. Barwnik należy dodawać za pomocą wykałaczki (po kilka kropel) do masy lub lukru. Za każdym razem należy używać nowej wykałaczki, by masa nie dostała się do pojemnika z barwnikiem (dzięki temu barwnik można przechować na następny raz). Masę należy dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, że różne masy potrzebują różnych ilości barwnika. Zawsze od razu należy przygotować tyle masy, ile potrzeba, bowiem trudno jest uzyskać ponownie ten sam odcień koloru. Polecamy dodanie możliwie najmniejszej ilości potrzebnej do uzyskania pożądanego koloru, dodanie większej ilości barwnika nie wpływa bowiem na istotną zmianę koloru.
Skład: syrop glukozowy, gliceryna, cukier, woda, skrobia modyfikowana - hydroksypropylofosforan diskrobiowy, agar, cytrynian sodu, kwas cytrynowy, sorbinian potasu, azorubina (E122), żółcień pomarańczowa FCF (E110), błękit brylantowy (E133).
Po otwarciu barwnik można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu firmowym w lodówce przez kilka tygodni.
Najlepiej spożyć przed: maj 2015 r.
|