Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Barilla emiliane chef Tagliatelle all'uovo 1KG

27-01-2015, 0:29
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł     
Użytkownik makaroni21
numer aukcji: 4939647566
Miejscowość Wrocław
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 1   
Koniec: 27-01-2015 00:33:46
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

BAR.jpg

 

 

BARILLA

 

 

MAKARON

 

TAGLIATELLE ALL'UOVO

 

**SERIA DLA RESTAURACJI **


B.jpg

 

 

 

CAŁY WOREK - 1KG

 

 

Szukasz makaronów innych niż wszystkie? Barilla proponuje szeroką gamę pysznych, oryginalnych makaronów włoskich.

 

 Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z włoskiego tagliare -ciąć  ) – klasyczny włoski makaron  z rejonu Emilia -Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami , zazwyczaj z bolognese .

 

Tagliatelle-con-pesto_o_su_horizontal_fixed.jpg

 

Skład: mąka durum, woda.
Przechowywać w suchym miejscu.

 

 


SUPER PRZEPISY

Tagliatelle z grzybami czyli tagiatelle con funghi

SKŁADNIKI

paczka makaronu tagliatelle
pół kilograma kurek lub jeszcze lepiej prawdziwków
pół szklanki śmietany
3 żółtka
oliwa
sól
pieprz
parmezan [niekoniecznie]
garść posiekanej natki pietruszki
sól

Smakowite to kluski, bardzo smakowite i.... szalenie kaloryczne, idealne na kolację sobotnią po dniu rozpoczętym porannym grzybobraniem i pełnym innych, pomniejszych atrakcji.

Najpierw tzw. czynności przygotowawcze: czyszczenia i obieranie grzybów - najlepiej to zlecić kobietom. Kiedy już są gotowe do dalszej obróbki czas na wstawienia wody na makaron, do której wsypuję łyżkę soli i dolewam ze dwie łyżki oliwy.

Jak woda już na ogniu, czas zabrać się za sos. A sos ten taki wyśmienity, że pisząc o nim trudno mi się skoncentrować....

Przygotowane wcześniej grzyby wrzucam na patelnię, na której kilka łyżek oliwy. Smażę je intensywnie na dużym ogniu, często mieszając, aż wyparuje cały sok, który się z nich wydobył na początku. Wtedy dodaję dużą łyżkę masła i smażę jeszcze chwilę, zmniejszam ogień i dodaję śmietanę - jeśli tłusta, bezpośrednio do grzybów. Jeśli zaś z tych chudszych [poniżej 18%] najpierw do śmietany dodaję łyżkę wody i łyżkę grzybów z patelni i dokładnie mieszam - dzięki temu zabiegowi śmietana nie zamieni się w kawałki twarogu.

Do grzybów dodaję jeszcze pieprz i sól.

Grzyby ze śmietaną i przyprawami smażę jeszcze dosłownie kilkanaście sekund.Sos z grzybami zestawiam z ognia i odstawiam na chwilę, by się trochę ochłodził. Czas teraz na odcedzenie makaronu.

Po tym zabiegu znowu powracam do sosu - dodaję do niego surowe żółtka i energicznie mieszam. Sos wlewam do makaronu, albo odwrotnie [zależy, które naczynie jest większe], dokładnie mieszam, naczynie przykrywam na kilka minut i pozwalam magii by się dopełniła.

Teraz makaron wykładam na talerze, posypuję startym parmezanem [ale niekoniecznie - Włosi na ten przykład uważają, iż ser i grzyby oraz owoce morza się nie komponują.... kiedyś będę się musiał z jakimś Włochem poważnie rozmówić....], na wierzch słuszna porcja pietruszki i widelce można chwytać w dłoń.

Nie polecam do tego żadnej sałaty, bowiem sos ma smak delikatny i nie należy go niczym zagłuszać. Ale wino jak najbardziej - silnie zmrożone, białe, półwytrawne, reńskie wino to bardzo dobry pomysł....

HISTORIA

 

Barilla to włoski koncern spożywczy, który od 1877 roku specjalizuje się przede wszystkim w produkcji najwyższej jakości tradycyjnych, włoskich makaronów (pasta) z wyjątkowej mąki z pszenicy durum - semoliny. Niezwykle istotny jest fakt, iż podczas mielenia ziaren pszenicy durum wykorzystuje się okrywę nasienną zboża, dzięki czemu semolina zawiera zdecydowanie więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika w porównaniu ze zwykłą mąką pszenną. Ponadto dzięki jej zastosowaniu, do pasty Barilla nie dodaje się białka kurzego, ponieważ sama pszenica durum zawiera znaczą ilość wysokogatunkowego białka (glutenu), które jest niezbędne do produkcji makaronu. Pasta marki Barilla charakteryzuje się jasnożółtym kolorem, a po ugotowaniu nie skleja się oraz pozostaje al dente (półtwarda). Wszystkie te czynniki w połączeniu z najwyższą starannością o wyjątkową jakość produktów oraz ich wspaniały smak sprawiają, iż Barilla jest światowym liderem w produkcji niezwykle smacznych i wykwintnych makaronów.



 

**************************************

 

KONTAKT:

e-mail : [zasłonięte]@gmail.com

 

*************


 TEL. 71 [zasłonięte] 29

 

  

**************************************