Uniwersalny nóż ceramiczny.
Długość Noża - 20 cm w tym głownia-ostrze 10 cm
Nasze noże ceramiczne zostały stworze przy użyciu zaawansowanej technologii aby w przyjemny, łatwy i szybki sposób optymalnie usprawnić Państwu przygotowanie jedzenia. Nóż wykonany jest z tlenku cynku. Jest, to wysokiej klasy ceramiczny materiał uzyskany w wyniku badań naukowo-medycznych. Regularny tlenek cyrkonu(IV) jest stosowany jako imitacja diamentu o nazwie cyrkonia – ma podobną twardość, współczynnik załamania światła i inne właściwości. Jest, to najlepszej jakości materiał jaki został wykorzystywany do produkcji noży. Krawędź tnąca noża pozostaje o około 10 razy dłużej trwała, twardszy jest tylko diament w związku z czym ostrze jest odporne na tępienie w dużo większym stopniu w porównaniu do stalowego, a jednocześnie jest cieńsze od ostrza stalowego , do tego nasze noże ceramiczne są dużo lżejsze niż noże stalowe. Doskonale kroją warzywa, owoce, mięso i inne produkty bez kości, jedzenie nie klei się do noża.
ZALETY NASZYCH NOŻY CERAMICZNYCH:
Noże ceramiczne są lekkie, nierdzewne, obojętne chemicznie, nie zmieniają smaku i koloru potraw, podczas krojenia nie wytrącają witamin, nie zmieniają wartości odżywczych jedzenia są niemagnetyczne i nieprzewodzące, antybakteryjne i antyalergiczne. Znikoma porowatość głowni utrudnia przenoszenie posmaku i zapachu. Mycie noży ceramicznych np. w zmywarkach nie przyspiesza, ani nie powoduje ich korozji, jak dzieje sie w przypadku noży stalowych i ich korozja jest jedynie kwestią czasu. Noże ceramiczne cechuje bardzo wysoka odporność na korozję (ceramika nie wchodzi w reakcję z kwasami, olejami i sokami) praktycznie nie ulega korozji. Znikoma porowatość ułatwia utrzymanie noża w czystości, nawet przy pomocy samej wody, nóż po umyciu można zostawić do samoistnego wysuszenia. Noże ceramiczne są bardzo lekkie, a ostrze bardzo ostre dzięki czemu nie wymagają użycia dużej siły, krawędź tnąca jest dużo cieńsza niż w przypadku noży stalowych, te zalety pozwalają na precyzyjne krojenie produktów z którymi noże stalowe często sobie nie radzą, takich jak np. miękkie pomidory .
JAK PRAWIDŁOWO UŻYWAĆ I DBAĆ O TEN PRODUKT:
Noże ceramiczne sprzedawane przez naszą firmę należy używać do krojenia produktów na tackach-deskach plastikowych lub drewnianych. Używać do krojenia warzyw, owoców, serów, mięsa bez kości, ciasta, pieczywa i innych średnio twardych produktów które wymagają precyzyjnego cięcia.
- Myć po każdym użyciu.
- Nie używać na marmurze, szkle, porcelanie i deskach kamiennych.
- Nie należy używać do krojenia mrożonego mięsa i ryb, kości i innych wyjątkowo twardych elementów.
- Ostrzem ceramicznym nie należy niczego podważać.
- Nie rzucać !
- Trzymać z dala od dzieci !
- Nie testować ostrości noża na skórze !