Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BAR Jak w najlepszym sycylijskim barze 1kg ziarno

23-01-2012, 15:31
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 72 zł     
Użytkownik tekna_pl
numer aukcji: 2053389141
Miejscowość Gądki
Wyświetleń: 44   
Koniec: 26-01-2012 18:54:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Mieszanka ziarnista BAR
mocny i silnym aromacie

Mieszanka o mocnym i silnym aromacie, składa się w 30% z kawy Arabica pochodzącej z Ameryki Środkowej i w 70% z kawy Robusta pochodzącej z Afryki i Indii.
Z połączenia tych dwóch typów kawy, powstaje mieszanka, która pozostawia przyjemny, silny, długo utzrzymujący się czekoladowy posmak.
Wysoka jakość espresso, wykwintna, aromatyczna, aksamitna crema.

Informacje o kawie z ekspresu ciśnieniowego
KORPUS
Konsystencja kawy od lekkiej do mocnej jest zależna od zawartości tłuszczy naturalnych, lepkość zależy od białka i włókien roślinnych obecnych w naparze. Kawy wypalane ciemne mają pełniejszy korpus, niż te lekko wypalane.
Korpus kawy odczuwamy zostawiając kawę na języku i pocierając końcówką języka na podniebieniu.

CREMA
Crema jest rezultatem emulgacji dwutlenku węgla (CO2) i tłuszczy wyciąganych pod wysokim ciśnieniem.
Crema ma kolor od orzechowego do ciemno brązowego. Kolorem doskonałym dla włoskiego espresso jest „tonaca di monaco” ( habit mnicha).
Kolor blady oznacza kawę pod ekstrahowaną, a kolor ciemny to kawa ponad wyekstrahowana.
Crema powinna mieć gęstą konsystencję bez pęcherzyków i białych plamek i nie powinna się rozszerzać,
to znaczy, że kiedy wsypiemy do kawy łyżeczkę cukru ma pozostać na piance, a nie opadać.

KWAŚNOŚĆ
Kwaśność kawy zależna jest od miejsca pochodzenia.
Kwaśność kawy jest typowa dla kawy o wysokiej jakości zwłaszcza dla kawy pochodzącej z Ameryki Srodkowej i Afryki Wschodniej, ale podwyższoną kwaśność, jest jednak uważana za wadę.
Kwaśność jest typowa dla kawy rosnącej na wyżynach i ziemi wulkanicznej bogatej w minerały.
Kwaśność zależy również od sposobu wypalania i metody parzenia.

AROMAT
Aromat powinien być silny i intensywny, delikatnie wzbudzać posmak owocowy i kwiatowy, a także lekką nutę czekoladową. Uczucie gorzkiego smaku powinno być zrównoważone, zdecydowane, w ustach odczuwalne wrażenie okrągłości i smak powinnien być miekki i aksamitny, nie można odczuwać żadnego zwężenia w ustach.
Posmak musi być trwały i o przyjemnej woni.

Doskonała filiżanka do smakowania kawy, to ta z białej ceramiki, aby można było dokładnie określić kolor crema i zachować odpowiednią temperaturę kawy.

[zasłonięte]@teknats.com

Kom. 669[zasłonięte]407