Bancha- eliksir zdrowia
50g.
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Bancha należy do herbat zielonych. Pozyskiwana jest z
krzewu Camellia sinensis – tego samego, z którego pozyskuje
się herbatę Sencha. Sencha powstaje z pierwszego zbioru
delikatnych, młodych listków herbaty. Bancha to tzw. herbata
późnego zbioru. Czas zbiorów oraz metoda późniejszej obróbki
herbaty powodują, że Bancha ma bardzo mało alkaloidów,
garbników, kofeiny i tanin. Nadaje się doskonale do podawania
dzieciom głównie ze względu na to, że nie zawiera związków
drażniących. Bancha może być pita codziennie o każdej porze
dnia,nawet przed snem.
Jak parzyć Banchę?
Najczęściej stosuje się płaską łyżkę stołową herbaty
na 0,5–1 l wody i gotuje 10 min (kukicha).
Bancha liściasta – 1 łyżeczka na 0,5 l wody o
temperaturze 65–80°C. Parzona 2–5 min w zależności od upodobań.
Napar Bancha z dodatkiem soli kuchennej świetnie się sprawdza
przyzapaleniu gardła. Bancha ma również zastosowanie przy
łagodzeniu objawów ukąszeń owadów czy neutralizacji toksyn np.
meduz.
Na te nieprzyjemności jesteśmy narażeni szczególnie latem.
Można użyć naparu Bancha w postaci kąpieli lub okładu na
opuchnięte miejsce. Ma świetne właściwości ściągające.
Kupując na moich aukcjach za minimum 100 zł
pokrywam całkowite koszty przesyłki.