BANCHA 50g.
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Bancha należy do herbat zielonych. Pozyskiwana jest z krzewu
Camellia sinensis – tego samego, z którego pozyskuje się
herbatę Sencha. Sencha powstaje z pierwszego zbioru delikatnych,
młodych listków herbaty
Bancha to tzw. herbata późnego zbioru. Czas zbiorów
oraz metodapóźniejszej obróbki herbaty powodują, że Bancha
ma bardzo mało alkaloidów,
garbników, kofeiny i tanin. Nadaje się doskonale do podawania
dzieciom głównie ze względu na to, że nie zawiera związków
drażniących. Bancha może być pita codziennie o każdej porze dnia,
nawet przed snem.
Jak parzyć Banchę?
Najczęściej stosuje się płaską łyżkę stołową herbaty
na 0,5–1 l wody
i gotuje 10 min (kukicha).
Bancha liściasta – 1 łyżeczka na 0,5 l wody o
temperaturze 65–80°C.
Parzona 2–5 min w zależności od upodobań.
Herbata Bancha zaparzona według tradycyjnej metody z
dodatkiem 6 kropel sosu sojowego Shoyu pomaga, nawet przy
uporczywych bólach głowy.
Napar Bancha z dodatkiem soli kuchennej świetnie się sprawdza przy
zapaleniu gardła.
Bancha ma również zastosowanie przy łagodzeniu objawów
ukąszeń owadów czy neutralizacji toksyn np. meduz.
Na te nieprzyjemności jesteśmy narażeni szczególnie latem
. Można użyć naparu Bancha w postaci kąpieli lub okładu na opuchnięte
miejsce. Ma świetne właściwości ściągające.
Kupując na moich aukcjach za minimum 100 zł
pokrywam całkowite koszty przesyłki.