Herbata ta produkowana jest jesienią. Herbata Bancha charakteryzuje się zdecydowanym smakiem. Dzięki niskiej zawartości kofeiny idelalna jest jako herbatka popołudniowa. Słowo Arashiyama oznacza „niebezpieczne góry” i jest ono nazwą pięknej, górskiej miejscowości nad brzegiem rwącej rzeki Oi.
Sposób przygotowania:
- porcję herbaty (1-2 łyżeczki) zalać 200 ml wody o temperaturze od 75 do 90 stopni C.,

- parzyć od 2 do 4 minut;
- herbatę tą można parzyć do 3 razy: pierwszy napar działa pobudzająco, następne relaksująco.
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. Ma ona gorzkawy smak, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
Herbaty zielone posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:
- zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów;
- posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- obniżają poziom cholesterolu, chronią przed zawałem serca;
- przeciwdziałają stresom;
- hamują próchnicę;
- oczyszczają organizm z toksyn;
- herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.
Zapraszamy do naszego sklepu ze zdrową żywnością
www.maratonczyksklep.pl
oraz na inne aukcje
 © PanelReklamowy
|