Roślina jednoroczna z rodzinych dyniowatych , o długiej , rozgałęzionej , pnącej się łodydze , zaopatrzonej w wąsy czepne.Po około dwóch miesiącach od wysiewu pojawiają się stosunkowo duże , pachnące kwiaty , krotko potem walcowate owoce , początkowo zielone, później przebarwiające się na żółto.Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową , jako warzywo i roślina lecznicza.Młode owoce o długości około 10cm wraz z liśćmi sa wartościową przyprawą do dań mięsnych , warzywnych i sałatek.Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować , następnie spozywać bezpośrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs.Natomiast kwiaty , młode pędy i liście po ugotowaniu sa smaczną , pikantną jarzyną.Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę , ponieważ zawierają związek podobny do insuliny , regulujący poziom cukru we krwi potwierdzony w badaniach klinicznych.Nasiona wysiewać w końcu kwietnia - na początku maja pod osłonami , na miejsce stałe wysadzać w drugiej połwie maja w fazie 4-5 liści.Zbiór od drugiej połowy lipca do końca października.