Balsam do ciała z mlekiem klaczy –
CRIOLLA
100 ml
Sucha i spierzchnięte skóra potrzebuje nawilżenia, opieki i ochrony w ciągu dnia i nocy. Wybrane oleje, wyciągi roślinne, czysta lanolina połączona z mlekiem klaczy to idealna kombinacja. Niewielką ilość balsamu wetrzeć w oczyszczoną skórę.
Skład: mleko klaczy 40%, olej jojoba, masło shea, lanolina, olej migdałowy, aloes, lawenda, alkohol, wosk pszczeli, olej kokosowy, naturalna witamina E, guma xsantanowa, srebro, kwas sorbowy.
Kosmetyki z mlekiem klaczy
Kosmetyki z mlekiem klaczy delikatne pielęgnują i opiekują się skórą małych dzieci. Dojrzałej skórze zapewnia długotrwały komfort nawilżenia, elastyczność i sprężystość. Koi cerę z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem. Pordukty nie zawierają syntetycznych substancji zapachowych ani barwników.
KROKI PIELĘGNACJI WG MARKI CRIOLLA
CERA TŁUSTA
oczyszczanie: mydło z mlekiem klaczy, spray odświeżający z aloesem,
peeling: migdałowy krem do mycia twarzy,
maska: z drzewem sandałowym (zmieszać z tonikiem różanym, nałożyć na twarz, przykryć ciepłym kompresem), polecamy do tego drenaż limfatyczny lub akupresurę,
pielęgnacja końcowa: żel nawilżający z mlekiem klaczy.
CERA MIESZANA
oczyszczanie: mleczko do twarzy z mlekiem klaczy, spray odświeżający z aloesem,
peeling: migdałowy krem do mycia twarzy,
masaż: krem z mlekiem klaczy zmieszać z olejkiem do pielęgnacji twarzy,
maska: z drzewem sandałowym (zmieszać ze sprayem odświeżającym z aloesem, nałożyć na twarz, przykryć ciepłym kompresem),
pielęgnacja końcowa: krem z mlekiem klaczy.
CERA SUCHA I WRAŻLIWA
oczyszczanie: mleczko do twarzy z mlekiem klaczy, tonik różany,
peeling: maska do twarzy z drzewem sandałowym (zmieszać z tonikiem różanym, nałożyć na twarz, przykryć ciepłym kompresem),
masaż: balsam do ciała z mlekiem klaczy zmieszać z olejkiem do pielęgnacji twarzy,
maska: krem pielęgnujący z mlekiem klaczy zmieszać z żelem nawilżającym,
pielęgnacja końcowa: tonik różany, balsam do ciała z mlekiem klaczy lub krem rewitalizujący z mlekiem klaczy.
CERA DOJRZAŁA
oczyszczanie: mleczko do twarzy z mlekiem klaczy, tonik różany,
peeling: migdałowy krem do mycia twarzy,
masaż: krem rewitalizujący z mlekiem klaczy zmieszać z olejkiem do pielęgnacji twarzy,
maska: krem pielęgnujący z mlekiem klaczy zmieszać z żelem nawilżającym,
pielęgnacja końcowa: żel nawilżający, krem rewitalizujący.
LECZNICZA KĄPIEL CIAŁA
maska na ciało: 2/3 mleczka do kapieli Cleopatra zmieszać z 1/3 żelu nawilżającego, owinąć ciało folią, przykryć kocem i pozostawić na 20 minut (można naświetlać lampą z czerownym filtrem),
pielęgnacja końcowa: emulsja do ciała z mlekiem klaczy, całe ciało wymasować olejkiem różanym.
Mleko klaczy pozyskiwane jest od samic koni od momentu, gdy źrebię potrafi już samodzielnie sie odżywiać innym pokarmem niż mleko. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka kobiecego. Jest ono typu albuminowego, w odróżnieniu od krowiego, które zaliczane jest do kategorii mlek kazeinowych. Kazeina jest białkiem, które jest powszechnym alergenem, jest ciężkostrawne. Albuminy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu ciśnienia onkotycznego niezbędnego do zachowania prawidłowych proporcji między ilością wody zawartą we krwi a ilością wody w płynach tkankowych. Rolą albumin jest także działanie buforujące pH, transport niektórych hormonów, leków, kwasów tłuszczowych i barwników żółciowych oraz wiązanie i transport dwutlenku węgla. Naruszenie poziomu albumin w osoczu zakłóca wszystkie procesy związane z filtracją i przenikaniem wody przez ściany naczyń krwionośnych, takie jak powstawanie moczu, płynu zewnątrzkomórkowego i chłonki.Albuminy wykorzystywane są często przy leczeniu oparzeń. Bogate jest również w globuliny, które stanowią istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek oraz immunoglobuliny.
Zawarta w tym mleku laktoferryna posiada właściwości antybakteryjne . Jako mechanizm wrodzonej odporności bazuje na wysokim powinowactwie laktoferyny do żelaza, jego wyłapywaniu i blokowaniu dostępności dla bakterii.Trawienie enzymatyczne laktoferyny prowadzi do otrzymania peptydu-laktoferyny o silniejszych właściwościach przeciwbakteryjnych niż białko natywne. Laktoferyna posiada właściwości immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworow. Potrafi więc wspomagać odporność organizmu a także skóry, stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, w kosmetykach. Liczne badania udowadniają również pozywtywny wpływ laktoferyny zawartej w mleku klaczy jako element wspomagający leczenie trądziku. Kolejnymi ważnymi białkami znajdującymi się w tym mleku są lizozymy, wywierają one działanie przeciwbakteryjne poprzez destrukcyjny wpływ na ścianę komórkową bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu N-acetylomuraminowego (NAM) i N-acetyloglukozaminą (NAG).
Mleko klaczy zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mleko krowie, co więcej, ok. 30% tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (Ώ3).
Mleko klaczy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i aktywuje system immunologiczny. Badania naukowców wykazywały pozytywny wpływ stosowania produktów z mlekiem klaczy przez osoby cierpiące na AZS i podrażnienia. Bardzo korzystnie efekty można zaobserwować również u osób z cerą trądzikową, suchą czy posiadających podrażnienia wywołanymi kuracjami retinoidowymi, kwasowymi czypoprzez nadmierną ekspozycje na słońce.
Zawiera ono 0,4% soli mineralnych, w tym na jedną szklankę przypada 110 mg wapnia, 0,1 mg żelaza, fosfor, mangan, żelazo, selen, miedź, 15 mg witaminy C (ok. 7 razy więcej niż mleko krowie) , która posiada właściwości rozjaśniające naskórek (pomaga w usuwaniu przebarwień), wpływa na wytwarzanie kolagenu, jest silnym antyoksydantem, poza tym zawiera wiele różnych innych witamin A, B1, B2, B6, B12, E.
Mleko klaczy może być stosowane jako składnik preparatów ksometycznych (kremów, serum, mleczek kosmetycznych, balsamów, żeli itd.) jednak nie może być ono podgrzewane do temperatury powyżej 40 stopni, dlatego też przy wykonywaniu emulsji metodą tradycyjną tj. „na ciepło” należy dodać ten składnik już do gotowego, wystudzonego produktu, jako faza „dodatków”. Zbyt wysoka temperatura może spowodować uszkodzenie i zniszczenie cennych składników mleka klaczy.