Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie
Autorzy: Paul Singleton
PWN
Warszawa 2000, wyd.1
Oprawa: miękka foliowana, 473 str.
Wymiary: 170*240 mm,
ISBN: 83-01-13212-4
Opis:
W książce zawarta jest cała najnowsza wiedza o bakteriach. Autor podaje podstawowe informacje o budowie komórki bakteryjnej, jej wzroście i metabolizmie. Bardzo dużo miejsca poświęca genetyce i biologii molekularnej bakterii:: są to nowe informacje, dotąd niespotykane w innych publikacjach na świecie. Obszernie omawia bakteriofagi. W części dotyczącej roli bakterii w otaczającym świecie przedstawia oddziaływanie bakterii ze środowiskiem; ich udział w cyklach przemian związków istotnych dla organizmów żywych; rolę bakterii w wywoływaniu schorzeń, a także metody detekcji i identyfikacji patogenów; problemy związane z zakażeniem bakteryjnym pożywienia (sterylizacja produktów żywnościowych i podstawowe testy wykrywające bakterie w pożywieniu); dużo miejsca poświęcono zastosowaniu bakterii w wielu praktycznych dziedzinach , m.in. w oczyszczaniu środowiska, ścieków, w odzyskiwaniu minerałów. Książka niezwykle ważna, nowoczesna; w j. ang. ukazało się 10 wydań, była tłumaczona na języki:: francuski, niemiecki i japoński
Spis treści:
1. Bakterie - wprowadzenie
2. Komórka bakteryjna
3. Wzrost i rozmnażanie
4. Różnicowanie
5. Metabolizm I - energia
6. Metabolizm II - węgiel
7. Biologia molekularna I - geny i ich ekspresja
8. Biologia molekularna II - Zmienianie informacji genetycznej
9. Bakteriofagi
10. Bakterie w świecie ożywionym
11. Bakterie w medycynie
12. Bakteriologia stosowana I - żywność
13. Bakteriologia stosowana II - różnorodne aspekty
14. Nieco praktycznej bakteriologii
15. Człowiek przeciwko bakteriom
16. Identyfikacja i klasyfikacja bakterii
Krótkie opisy niektórych rodzajów, rodzin, rzędów i innych kategorii bakterii
Książka jest NOWA, NIGDY NIE UŻYWANA!!!
Zobacz także inne moje aukcje - kupując więcej książek za przesyłkę płacisz tylko raz!!!
|