Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Bakterie KEFIR saszetka

22-01-2014, 19:09
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 28 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł     
Użytkownik ekodlaciebie
numer aukcji: 3862133919
Miejscowość Opole
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 2    Wyświetleń: 56   
Koniec: 20-01-2014 21:39:03
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

[zasłonięte]@ekodlaciebie.pl

882 [zasłonięte] 332

Eko dla Ciebie
ul. Kośnego 4/4
45-056 Opole

czynne pon - pt 7.00 - 14.00

Towar sprzedaję fabrycznie nowy zgodny z opisami i zdjęciami umieszczonymi w aukcji

Standardowo do każdej transakcji wystawiam fakturę Vat

Wpłaty proszę kierować
na konto Bank Millennium
40 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 270415

Towar wysyłam w ciągu 1-3 roboczych po zaksięgowaniu wpłaty na moim koncie lub po wyborze przesyłki pobraniowej.

W przypadku zakupu kilku przedmiotów proszę o kontakt w celu skalkulowania kosztów wspólnej wysyłki

Bakterie Kefiru

do samodzielnego przetwarzania mleka

1 saszetka 

 zdjęcie produktu przykładowe

- aktualny termin przydatności to 31.03.2014

 

Bakterie wysyłamy wyłącznie przesyłką poleconą priorytetową


 

NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM

 

                                                                             KEFIR

 

Tradycyjny produkt kwaśnego mleka i napojów orzeźwiających, w którym obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się lekki rozwój CO2

 

Zawiera liofilizowane kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp.

Lactobacillus subsp.

Leuconostos subsp.

Streptococcus thermophilus

Typowe drożdże i mikroflora kefirowa

 

ZALETY DOMOWEGO KEFIRU

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość)

Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B12, B2, K2. Witamina B2 to typowa witamina młodości. Witamina B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.

Składniki mineralne to m.in. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Nie zawiera glutenu.

Bakterie nie są modyfikowane genetycznie.

 

Wytwarzanie:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego

 

WAŻNE: SASZETKĘ OTWIERAMY TUŻ PRZED ZMIESZANIEM Z MLEKIEM

 

1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek) gdy używamy mleka pasteryzowanego pomijamy ten etap!

2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy- studzimy do temp. 42°C !!!!!!! (zdatne do picia).  Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – zamykamy

Porada praktyczna: odlać część mleka do szklanki, wyspać bakterie, wymieszać i wlać do reszty mleka, wymieszać

3. Zostawiamy do fermentacji na 6-7 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera w zimie). Im dłużej kefir będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia.

4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania

5. Tak przygotowany kefir nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego kefiru. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy kefir straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Kefir może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności (saszetkę też należy przechowywać w lodówce)

Wytworzony przez bakterie kwasu mlekowego kwas mlekowy działa konserwująco.

 

Życzymy Państwu dużo przyjemności przy przetwarzaniu mleka.

 

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Specjalistyczny Gabinet Lekarski

www.leczeniezywieniem.pl
tel. 784[zasłonięte]618, 691[zasłonięte]877

 

               wykłady dr Jadwigi Kempisty na temat bakterii i nie tylko  do obejrzenia tutaj

 

 

 

 


Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle darmowe panele allegro