- jego przygotowanie trwa tylko kilka minut
- nie zawiera żadnych sztucznych i szkodliwych dodatków (mleka w proszku, zagęszczaczy, barwników, cukru)
- jest wyjątkowo smaczny i naturalny,
- jest probiotyczny
- do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy, ułatwi ona zadanie)
- jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się
- jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł)
Jak przygotować jogurt?
Potrzebne składniki:
- m.in. 1 fiolka z bakteriami
- 2 litry mleka pasteryzowanego. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt lub uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.
Przygotowanie jogurtu trwa zaledwie kilka minut!
|
Krok numer 1. Fiolkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie go rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednią temperaturę możemy uzyskać w następujący sposób. 1 litr mleka należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie należy zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii.
Mleko można też w całości (2 litry) podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
|
|
Krok numer 2. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać całość. Nigdy nie wolno dodawać bakterii do gorącego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno mieć temperaturę uzyskaną metodami podanymi w kroku nr 1.
|
|
Krok numer 3. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
|
|
Krok numer 4. Naczynie należy pozostawić na 6-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
|
|
Gotowe!
|
Zobacz na naszym kanale YouTube najprostszą metodę przygotowania - kliknij w zdjęcie by zobaczyć film
Jak przechowywać gotowy jogurt? Należy przechowywać go w lodówce, przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go co 2-3 dni.
Jak podawać? Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła.
Propozycja podania. Jogurt Domowy z truskawkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika.
Propozycja podania. Jogurt Domowy na słodko, z banami i rodzynkami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika.
Propozycja podania. Jogurt Domowy z żurawiną, orzechami laskowymi i bananami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika.
Przedmiotem niniejszej aukcji są fiolki z kulturami bakterii do samodzielnego przygotowania jogurtu probiotycznego
Zestaw 5 fiolek Jogurtu Vivo
Fiolki Vivo zawierają bakterie ze szczepów: Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. do samodzielnej produkcji jogurtu probiotycznego. Producent Vivo, data ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
1 fiolka = 2 litry jogurtu
5 fiolek = 10 litrów jogurtu
1 litr jogurtu tylko = 3,10 zł
Normalna cena za zestaw 5 fiolek : 39 zł
Cena PROMOCYJNA: 32 zł
Termin ważności oferowanych produktów: czerwiec 2015
Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl
Rachunek bankowy: mBank:
17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850
Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 8,30 zł Poczta Polska lub 13,53 zł Kurier. Przesyłka za pobraniem: 14,55 zł (Poczta Polska) lub 18,45 zł Kurier. Produkty mogą bezpiecznie przebywać w transporcie do 10 dni.