|
JOGURT ACIDOLAKT VIVO Skład: Lactobacillus acidophilus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis Jogurt VIVO ACIDOLAKT to zakwaska do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu. Można go przygotować z mleka krowiego, koziego lub z dowolnego mleczka roślinnego.
Z 1 fiolki przygotowujemy do 2 litrów jogurtu probiotycznego. A z 1 jogurtu można przygotować jeszcze 2 razy po 2 litry. Czyli z jednej fiolki przygotować można do 6 litrów jogurtu probiotycznego co jest oszczędnością w stosunku do jogurtów gotowych, nie wspominając o świeżości, probiotyczności i wysokiej aktywności kultur. Po uzyskaniu 6 litrów należy zmienić fiolkę.
Kultury bakterii zawarte w fiolkach Acidolakt Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego (inaczej mówiąc mleka acidofilnego) o cennych właściwościach prozdrowotnych. Jedna fiolka służy do ukwaszenia do dwóch litrów mleka.
Bakterie acidofilne - właściwości
Zawawrte w produkcie specjalnie wyselekcjonowane bakterie acidofilne są bardzo wytrzymałe na niekorzystne działanie leków i żywności, co jest wyróżniającą się cechą tego produktu. Bakterie te dobrze aklimatyzują się w jelitach, i wytwarzają w organizmie duże ilości nieszkodliwych, ale silnie działających sustancji o właściwościach antybiotyków, które hamują wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych, normalizują pracę przewodu pokarmowego i przywracają prawidłową mikroflorę jelit. W ten sposób Acidolact to doskonałe wsparcie dla naturalnej mikroflory, osłabionej np. działaniem antybiotyków. Bakterie acidofilne mają działanie przeciwzapalne, aktywują proces oczyszczania organizmu, neutralizują toksyny i osłabiają niekorzystne działanie pokarmowych metabolitów i leków.
Przy antybiotykterapii, chemioterapii i w trakcie leczenia
Bakterie acidofilne wykazują się dużą wytrzymałością, dzięki czemu są odporne na działanie większości antybiotyków, leków, w tym leków chemioterapeutycznych. Właśnie takie działanie acidofilnych kultur bakterii umożliwia wspieranie naturalnej flory bakteryjnej także w trakcie leczenia, a nie jak ma to miejsce zazwyczaj, po zakończeniu przyjmowania leków. Aby w trakcie leczenia zachować zdrową mikroflorę Acidolact najlepiej spożywać od pierwszego dnia przyjmowania leków.
Działnie przeciwzapalne
Mleko acidofilne ma działanie przeciwzapalne i stymuluje proces oczyszczania organizmu, neutralizuje toksyny i znosi skutki uboczne działania żywności i leków. Wszystko to sprawia, że Acidolact jest szczególnie pożyteczny dla osób w każdym wieku, u których występują procesy zapalne.
Dla dzieci i dorosłych
Od wielu lat Acidolact (mleko acidofilne) jest skutecznie wykorzystywany jako pożywienie dla niemowląt, także słabych i wcześniaków od 6 miesiąca życia.
Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.
Stosowanie miejscowe
Przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych można podawać Acidolact miejscowo, w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej). Jednak zastosowanie ukwaszonego mleka daje lepsze wyniki.
Acidolakt polecany jest dla:
- osób przyjmujących antybiotyki,
- osób w trakcie leczenia chorób,
- pragnących schudnąć,
- chcących poprawić odporność,
- dla dzieci od 6 miesiąca życia,
- dla osób z alergią,
- osób z infekcjami bakteryjnymi (gronkowiec) i grzybiczymi (Candida).
Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem:
|