Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Bakterie Do Jogurtu Probiotycznego - Sprawdź!

28-10-2014, 0:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31 zł     
Użytkownik gama-tech
numer aukcji: 4720854655
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 20   
Koniec: 28-10-2014 00:29:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Jogurt Domowy

Bakterie jogurtowe

Dlaczego warto zrobić jogurt w domu?

  • jego przygotowanie trwa tylko kilka minut
  • nie zawiera żadnych sztucznych i szkodliwych dodatków (mleka w proszku, zagęszczaczy, barwników, cukru)
  • jest wyjątkowo smaczny i naturalny,
  • jest probiotyczny
  • do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy, ułatwi ona zadanie)
  • jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się
  • jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł)

Czy takie bakterie są bezpieczne?

Tak, bakterie jogurtowe linii Zakwaski Vivo posiadają badania mikrobiologiczne i atesty. Każda partia produktu jest przebadana mikrobiologicznie. Kultury bakterii Zakwaski Vivo posiadają również badania potwierdzające, że są wolne od GMO. Produkty te są opracowane przez działający od kilkudziesięciu lat Państwowy Instytut Mleka i Mięsa w Kijowie i posiadają certyfikaty Ministerstwa Zdrowia Ukrainy. Są szeroko rozpowszechnione na rynkach wschodnich, a od niedawna dostępne również w Polsce.

Kim jest wystawiający aukcję?

Firma Gama-Tech jest oficjalnym i wyłącznym dystrybutorem bakterii jogurtowych linii Zakwaski Vivo na Polskę. Prowadzimy sprzedaż w internecie jak i poprzez punkty stacjonarne. Produkty linii Vivo są również dostępne w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. 

Czy bakterie jogurtowe można wysyłać pocztą skoro powinny być przechowywane w lodówce?

Kultury bakterii jogurtowych linii Zakwaski Vivo są zasuszone, dzięki czemu mogą bezpiecznie przebywać w transporcie nawet 10 dni, ale i dłuższy okres w transporcie spowoduje, że przestaną być zdatne do użycia. Zalecenie przechowywania ich w lodówce ma na celu maksymalne wydłużenie ich terminu przydatności do użycia. Gdy są przechowywane w temperaturze 5 stopni (chłodziarka), ich termin przydatności to 12 miesięcy od daty produkcji, a w temperaturze -16 stopni (zamrażarka), już 18 miesięcy. W temperaturze pokojowej ich aktywność będzie utrzymana przez kilka tygodni lub nawet miesięcy. Dlatego też kilkudniowy transport nie wpływa na ich aktywność. 

Jak długo trwa transport?

Dzięki szybkim, priorytetowym przesyłkom czas transportu trwa zazwyczaj 1-3 dni na terenie Polski, a dla dodatkowego bezpieczeństwa używamy kopert termoizolacyjnych. Gdyby po 3 dniach od e-maila z powiadomieniem od wysłania przesyłka nie dotarła, prosimy o kontakt. 

Dlaczego właściwie mam robić samemu jogurt?

Głównym powodem jest zapotrzebowanie naszego organizmu na aktywną i probiotyczną florę bakteryjną, która jest podstawą naszej odporności. Dzięki starterom z kulturami bakterii probiotycznych możemy na powrót nawiązać do prawdziwie naturalnego, bogatego w pożyteczną florę bakteryjną domowego nabiału. Przygotowując jogurt samodzielnie w domu, uzyskujemy produkt maksymalnie świeży, z maksymalnie aktywnymi kulturami bakterii probiotycznych. Jogurt przygotowany w domu, w odróżnieniu od jogurtów ze sklepu, nie zawiera żadnych zbędnych dodatków (mleko w proszku, cukier, zagęszczacze), a zawarte w nim kultury bakterii są właśnie aktywne. Domowe jogurty nie muszą być poddawane żadnym procesom wydłużania ich czasu przydatności do spożycia, np. termizowaniu.

Jakiego użyć mleka do zrobienia jogurtu?

Przede wszystkim powinniśmy użyć mleka pasteryzowanego - to najważniejszy wymóg, ponieważ bakterie naturalnie bytujące w mleku mogą uniemożliwić rozwój bakteriom jogurtowych. Mleko musi być dokładnie spasteryzowane. W większości przypadków wystarczy mleko dostępne w sklepach w butelkach lub w folii (odradzamy mleko w kartonach tzw. UHT). Jednak ze względu na słabe warunki chłodnicze również mleko pasteryzowane ze sklepu może zawierać jakieś kultury bakterii mlekowych i dla pewności można przegotować je w całości przed dodaniem Zakwaski (pamiętajmy, że kultury bakterii jogurtowych dodajemy do mleka o temperaturze 37-40 stopni).

 

Do przygotowania jogurtu nadaje się również mleko kozie, wielbłądzie i dowolne inne pochodzenia zwierzęcego. Dla osób zainteresowanych jogurtami wegańskimi również mamy dobrą informacje - wielu naszych Klientów przygotowuje z kultur Zakwaski Vivo jogurty na mleku sojowym, ryżowym czy kokosowym.

Czy zrobienie takiego jogurtu jest trudne i co do tego potrzebujemy?

Czynność przygotowania jogurtu z pomocą Zakwaski Vivo wymaga od nas zaledwie kilka minut pracy. Wystarczy przypilnować gotujące się mleko. Po zaszczepieniu mleka kulturami jogurt ukwasza się 6-8 godzin bez naszego udziału (w porywach do 12-stu). Warto zrobić go wieczorem i mieć na rano gotowe i zdrowe śniadanie. 

 

Zrobienie jogurtu w domu nie wymaga również żadnych urządzeń, np. tak zwana jogurtownica nie jest nam potrzebna. Jogurt możemy nastawić w zwykłym garnku lub słoiku.  

Jak przygotować jogurt?

Potrzebne składniki:

  • m.in. 1 fiolka z bakteriami
  • 2 litry mleka pasteryzowanego. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt lub uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.

 Przygotowanie jogurtu trwa zaledwie kilka minut!


Krok numer 1. Fiolkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie go rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednią temperaturę możemy uzyskać w następujący sposób. 1 litr mleka należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie należy zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii.

Mleko można też w  całości (2 litry) podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.

Krok numer 2. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać całość. Nigdy nie wolno dodawać bakterii do gorącego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno mieć temperaturę uzyskaną metodami podanymi w kroku nr 1.

Krok numer 3. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

Krok numer 4. Naczynie należy pozostawić na 6-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Gotowe!


Zobacz na naszym kanale YouTube najprostszą metodę przygotowania - kliknij w zdjęcie by zobaczyć film

Jak zrobić jogurt




Jak przechowywać gotowy jogurt? Należy przechowywać go w lodówce, przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go co 2-3 dni.

 

Jak podawać? Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła.

Jogurt Domowy







Propozycja podania. Jogurt Domowy z truskawkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika.










Jogurt z bananami









Propozycja podania. Jogurt Domowy na słodko, z banami i rodzynkami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika.
Jogurt z żurawiną i orzechami
















Propozycja podania. Jogurt Domowy z żurawiną, orzechami laskowymi i bananami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika. 







 



Przedmiotem niniejszej aukcji są fiolki z kulturami bakterii do samodzielnego przygotowania jogurtu probiotycznego


Zakwaski Vivo

Zestaw 5 fiolek Jogurtu Vivo

Fiolki Vivo zawierają bakterie ze szczepów: Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. do samodzielnej produkcji jogurtu probiotycznego. Producent Vivo, data ważności: marzec 2015.

 

1 fiolka = 2 litry jogurtu

 5 fiolek = 10 litrów jogurtu

 1 litr jogurtu tylko = 3,10 zł

 Normalna cena za zestaw 5 fiolek : 39 zł

 Cena PROMOCYJNA: 31 zł

 

 

 

 

 

Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl


Rachunek bankowy: mBank:

17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850



Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 8,30 zł. Przesyłka za pobraniem: 13,45 zł. Wybór jednej z tych opcji oznacza udzielenie jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usługi z Pocztą Polską (usługa przesyłki za kwotę 8,30 zł lub 13,45 zł), w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru.