Przyprawa Bakharat importowana jest z Arabii Saudyjskiej. Jest całkowicie naturalna i nie posiada dodatków chemicznych tzw polepszaczy smaku. Na przyprawę składają się tylko naturalne zioła. W Arabii Saudyjskiej przyprawa Bakharat jest bardzo popularna.
Na przyprawę składają się :
- mielone chili
- mielony kumin
- mielony cynamon
- mielona skórka z suszonej limonki loomi
- rozgniecione listki limonki kafir
- mielone goździki
- mielony czarny pieprz
- mielony kardamon
- starta gałka muszkatołowa
- mielone ziarenka kolendry
- szafran
Ta mieszanka powoduje, że każda potrawa jest bardzo aromatyczna, orientalnie pachnąca o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Z tą przyprawą można sporządzić dania mięsne jak i warzywne. Doskonała jest cukinia faszerowana warzywami z dodatkiem Bakharat i posypana żółtym serem. Praktycznie każde mięso smakuje wybornie z dodatkiem tej przyprawy. Najlepszy jest kurczak pieczony nasmarowany wcześniej Bakharat z dodatkiem oliwy z oliwek.
Wiele osób do Bakharat dodaje jeszcze czosnku mielonego. Ja osobiście polecam dodać zmielonego liścia laurowego jeśli mięso ma być pieczone - to dodatkowo nadaje ciekawego aromatu.
POLECAM !!!
100 gram
PRZYPRAWA Z BEZPOŚREDNIEGO IMPORTU
NIE PRODUKOWANA PRZEZ OBROTNEGO ROLNIKA W GARAŻU W POLSCE
KAŻDY SKŁADNIK ORYGINALNY POCHODZĄCY Z PAŃSTW ARABSKICH
DZIĘKI CZEMU MAMY PEWNOŚĆ, ŻE NIE JEST GMO
(W PAŃSTWACH ARABSKICH GMO JEST ZAKAZANE)