Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BAKŁAŻAN GRILLOWANY BEZ SKÓRKI 650 GR GRECKI !!!

01-02-2015, 10:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 14.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 14.90 zł     
Użytkownik achwastek1
numer aukcji: 4954915849
Miejscowość Wieliczka
Kupiono sztuk: 7    Licytowało: 3    Wyświetleń: 36   
Koniec: 01-02-2015 09:37:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



 

Przedmiotem oferty jest:

WYŚMIENITY BAKŁAŻAN GRILLOWANY W ZALEWIE 650 (475 WAGA NETTO)

Bakłażany są cenione przez  Greków, są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. My również coraz częściej sięgamy po bakłażana,  z powodu dobroczynnych substancji odżywczych w nim zawartych i niewielkiej ilości kalorii.

Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada wiele zalet zdrowotnych, jest nisko kaloryczny, 100g to 28 kalorii. Zawiera dużo soli mineralnych: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminy A, B2, C, PP, antocyjany, błonnik, karoten, pektyny, niewiele białka i cukru. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego, w związku z tym nie może ich zabraknąć w diecie dla cukrzyków. Bakłażany mają działanie wykrztuśne, korzystnie wpływają na układ kostny i moczowy, leczą dolegliwości żołądkowe  , poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości odtruwające, pomocne jest w leczeniu dolegliwości wątrobowych,  mają działanie moczopędne, zapobiegają reumatyzmowi, pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, dlatego często jest zalecany w diecie po kuracji antybiotykowej.

Bakłażan ze względu na gorzkie substancje smakowe posiada właściwości rozkurczowe i rozluźniające. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom. Ich przeciwnowotworowe właściwości potwierdzają uczeni Amerykańscy.

   
W kuchni śródziemnomorskiej bakłażany mają swoje zaszczytne miejsce, są chętnie używane do przyrządzania przepysznych potraw.

Bakłażany możemy podawać na zimno i ciepło, jako zupy, kremy, sosy, pasty, jako dodatek do dań z ryżu, warzyw, mięs, w towarzystwie czosnku, cebuli, bazylii, mozzarelli i pomidorów, tworząc z nich wspaniałe smaczne potrawy kulinarne, pieszczące nasze podniebienia.