Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi dlatego, że stopień fermentacji wynosi jedynie około 10-15%. Obróbka jest bardzo prosta, zwraca się uwagę na to, aby nie uszkodzić delikatnych i młodych pędów. Dlatego poddaje się je jedynie procesowi więdnięcia i suszenia, natomiast nie praży się ich ani nie zwija.
Liście po przejściu przez etap suszenia w warunkach naturalnych mają srebrny odcień, widoczne są delikatne włoski (tzw. silver tips). Niektóre z nich, to tzw. białe herbaty pąkowe, nie zawierające w ogóle rozwiniętych liści, ale występują również białe herbaty liściowe, które wytwarzane są z pędów o jednym pąku i 2-3 rozwiniętych liściach. Ponieważ pąki nadają suchej herbacie szarobiały kolor, tę grupę herbat nazywa się „białymi”.
Napar białej herbaty o jasnej słomkowej barwie, odznacza się delikatnym smakiem o subtelnym aromacie. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii obróbki, ten rodzaj herbat nie traci nic ze swoich naturalnych właściwości podczas procesu produkcji.
Zapraszamy na inne nasze aukcje.
Na życzenie wystawimy fakturę VAT.
Produkty u nas kupione wysyłane są w dobrze zabezpieczonych przesyłkach.