Tytuł
Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych
otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu
odżywienia
Opis
Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu
ISBN [zasłonięte]978-8317-102-8
Wrocław 2012, wydanie 1, format 165 x 235,
objętość 160 str., oprawa miękka
"Sposób żywienia w różnych
grupach ludności jest wskaźnikiem kultury zdrowotnej społeczeństwa. Promowanie
racjonalnych wzorów żywienia wśród osób zdrowych i chorych sprzyja doskonaleniu
ich potencjału zdrowotnego, natomiast niewłaściwe wzory mogą prowadzić do
rozwoju wielu schorzeń. Istotnymi składowymi w kształtowaniu prawidłowych wzorów
żywienia zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych są determinanty
środowiskowe, wśród których szczególne znaczenie ma styl życia. Stres, pośpiech,
brak czasu, ale także sytuacja ekonomiczna to tylko kilka elementów
kształtujących wzory żywienia [Gronowska--Senger 1995, Brown i wsp. 2001, Fung i
wsp. 2001, 2004, Lopez-Garcia i wsp. 2004] [....]" Ze wstępu
1. WSTĘP
1. Przegląd piśmiennictwa
2.1. Wzory żywienia - wybrane
zagadnienia
2.2. Etiologia i konsekwencje otyłości
2.3. Etiologia
patologii skojarzonych z otyłością - wybrane zagadnienia
2.3.1. Nadciśnienie
tętnicze
2.3.1.1. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
2.3.2.
Zespól metaboliczny
2.3.2.1. Zalecenia żywieniowe w zespole metabolicznym
2.3.3. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
2.3.3.1. Zalecenia
żywieniowe w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
2.3.4. Obturacyjny
bezdech śródsenny (OBS)
2.3.4.1. Zalecenia żywieniowe w obturacyjnym
bezdechu śródsennym
3. HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
4. MATERIAŁ I
ZASTOSOWANE METODY
4.1. Czynniki socjodemogranczne i wiedza żywieniowa
4.2. Ilościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.3.
Jakościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.4. Wyodrębnienie
wzorów żywienia
4.5. Wybrane metody oceny stanu odżywienia
4.5.1.
Pomiary antropometryczne
4.5.2. Oznaczenia wybranych wskaźników
biochemicznych krwi
4.6. Walidacja metod badań żywieniowych: historii
żywienia
oraz bezpośredniego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego
5.
ANALIZA STATYSTYCZNA UZYSKANYCH WYNIKÓW
6. OMÓWIENIE WYNIKÓW
6.1.
Czynniki socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
6.2. Sposób żywienia - wzory
żywienia
6.3. Stan odżywienia
7. DYSKUSJA
8. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
9. WNIOSKI
10. PIŚMIENNICTWO
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!