Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BADANIE I OCENA SANITARNO-WETERYNARYJNA ZWIERZĄT Ł

17-07-2015, 3:32
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 75 zł     
Użytkownik dvdmaxpl
numer aukcji: 5190426686
Miejscowość KONIN
Wyświetleń: 10   
Koniec: 17-07-2015 03:33:26

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

strona o mnieinne aukcjedodaj do ulubionych sprzedawców
art212413
Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny - Jan Tropiło, Leszek Kiszczak [KSIĄŻKA]
KSIĄŻKA
autor:
Jan Tropiło, Leszek Kiszczak
rok wydania:
2007
Opis

Podręcznik przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii oraz studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, którzy w ramach przedmiotu "Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa" zaznajamiają się z badaniem i oceną mięsa zwierząt łownych, oraz w ramach przedmiotu fakultatywnego - "Choroby zwierząt łownych" - pogłębiają swoją wiedzę z tego zakresu. Adresowany jest również do myśliwych, którzy zobligowani są Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. Nr 5, poz. 309 z 2007 r.) do wystawienia oświadczenia i przeprowadzenia oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia.Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę. SPIS TREŚCI:
Prawodawstwo dotyczące ochrony przyrody i łowiectwa
Terminologia łowiecka
Miejsce w systematyce i biologia zwierząt łownych
Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych przeznaczonych do wywozu za granicę Określanie płci Określanie wieku
Postępowanie z ubitą zwierzyną na łowisku i w czasie transportu Ogólne zasady pozyskania zwierzyny Postępowanie ze zwierzyną grubą Postępowanie ze zwierzyną drobną Organizacja skupu ubitej zwierzyny
Szczegółowe przepisy do Rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 i 854/2004, ustawy oraz Rozporządzeń MRiRW Sekcja IV: Mięso zwierząt łownych (dziczyzna)
Załączniki
Badanie lub oględziny dziczyzny Akty prawne dotyczące badania dziczyzny Ogólne zasady badania dziczyzny Szczegółowe badanie dziczyzny
Ocena sanitarno-weterynaryjna dziczyzny Rozdział V: decyzje w sprawie mięsa
Wady tuszy najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno-weterynaryjnym Zwierzyna padła i odstrzał pozorowany Brak wypatroszenia lub wadliwy wstępny rozbiór ubitej zwierzyny Chudość i wychudzenie Zapach substancji obcych Zapach płciowy Zanieczyszczenia tuszy Uszkodzenia postrzałowe tuszy Rozpad autolityczny (przenikliwa kwaśna fermentacja, zaparzenie) Gnicie mięsa Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych
Częściej spotykane choroby zwierząt łownych i stosowana przy nich ocena dziczyzny Choroby wirusowe Choroby bakteryjne Choroby wywołane przez grzyby Choroby pasożytnicze wywołane przez pierwotniaki Choroby pasożytnicze wywołane przez przywry Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców Choroby pasożytnicze wywołane przez nicienie Inwazje pasożytnicze płuc Inwazje pasożytnicze przewodu pokarmowego Choroby pasożytnicze wywołane przez pajęczaki Choroby pasożytnicze wywołane przez owady
Literatura źródłowa i uzupełniająca

stan produktu:
Produkt ORYGINALNY. Książka zupełnie nowa.
dział:
KSIĄŻKA
ilość nośników:
[1xKSIĄŻKA]
okładka:
twarda
ilość stron:
111
EAN:
838[zasłonięte]3425
ISBN:
83[zasłonięte]89503-5
Przed zakupem sprawdź warunki na stronie "o mnie"!
UWAGA! Kupujący kupując ten produkt jednocześnie upoważnia sprzedającego do zawarcia umowy na usługi pocztowe w imieniu i na rzecz kupującego.