Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna [nowa]

12-03-2012, 1:18
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 56 zł     
Użytkownik ksieg-inter_pl
numer aukcji: 2116244705
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 6   
Koniec: 13-03-2012 06:09:53
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:

Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny

Jan Tropiło, Leszek Kiszczak

Dane:
  • liczba stron: 115
  • okładka: twarda
  • wydawnictwo: Wieś Jutra
  • Rok wydania: 2007
  • Stan produktu: nowy, nieużywany



  • Opis książki:
    Podręcznik przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii oraz studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, którzy w ramach przedmiotu "Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa" zaznajamiają się z badaniem i oceną mięsa zwierząt łownych, oraz w ramach przedmiotu fakultatywnego - "Choroby zwierząt łownych" - pogłębiają swoją wiedzę z tego zakresu. Adresowany jest również do myśliwych, którzy zobligowani są Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. Nr 5, poz. 309 z 2007 r.) do wystawienia oświadczenia i przeprowadzenia oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia.
    Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę.

    Prawodawstwo dotyczące ochrony przyrody i łowiectwa

    Terminologia łowiecka

    Miejsce w systematyce i biologia zwierząt łownych

    Pozyskiwanie i badanie żywych zwierząt łownych przeznaczonych do wywozu za granicę

    Określanie płci

    Określanie wieku

    Postępowanie z ubitą zwierzyną na łowisku i w czasie transportu

    Ogólne zasady pozyskania zwierzyny

    Postępowanie ze zwierzyną grubą

    Postępowanie ze zwierzyną drobną

    Organizacja skupu ubitej zwierzyny

    Szczegółowe przepisy do Rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 i 854/2004, ustawy oraz Rozporządzeń MRiRW

    Sekcja IV: Mięso zwierząt łownych (dziczyzna)

    Załączniki

    Badanie lub oględziny dziczyzny

    Akty prawne dotyczące badania dziczyzny

    Ogólne zasady badania dziczyzny

    Szczegółowe badanie dziczyzny

    Ocena sanitarno-weterynaryjna dziczyzny

    Rozdział V: decyzje w sprawie mięsa

    Wady tuszy najczęściej spotykane przy badaniu sanitarno-weterynaryjnym

    Zwierzyna padła i odstrzał pozorowany

    Brak wypatroszenia lub wadliwy wstępny rozbiór ubitej zwierzyny

    Chudość i wychudzenie

    Zapach substancji obcych

    Zapach płciowy

    Zanieczyszczenia tuszy

    Uszkodzenia postrzałowe tuszy

    Rozpad autolityczny (przenikliwa kwaśna fermentacja, zaparzenie)

    Gnicie mięsa

    Zanieczyszczenia pierwiastkami toksycznymi tkanek zwierząt łownych

    Częściej spotykane choroby zwierząt łownych i stosowana przy nich ocena dziczyzny

    Choroby wirusowe

    Choroby bakteryjne

    Choroby wywołane przez grzyby

    Choroby pasożytnicze wywołane przez pierwotniaki

    Choroby pasożytnicze wywołane przez przywry

    Choroby pasożytnicze wywołane przez wągry tasiemców

    Choroby pasożytnicze wywołane przez nicienie

    Inwazje pasożytnicze płuc

    Inwazje pasożytnicze przewodu pokarmowego

    Choroby pasożytnicze wywołane przez pajęczaki

    Choroby pasożytnicze wywołane przez owady

    Literatura źródłowa i uzupełniająca

    Zobacz nasze pozostałe aukcje

    Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

    Zapraszamy serdecznie.