Babka Płesznik - 400gram
Babka Jajowata - 100 gram
Co to jest babka płesznik?
Plantago psyllium to 30 centymetrowe krzewy z małymi listkami o fakturze meszku. Przy samych listkach wyrastają jasnobrunatne kwiaty. Roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego, dlatego babka płesznik nazywana jest także śródziemnomorską. Niestety w naszym kraju spotkać ją można głównie na prywatnych uprawach, ale dzięki swoim leczniczym właściwościom można bez problemów kupić cenne ziarna babki i stosować je w codziennej diecie.
Co to jest Babka Jajowata?
Błonnik naturalny to łuska babki jajowatej, która podobnie jak ostropest (także w stałej ofercie naszej firmy) charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Dzięki temu, że zawiera niewielką ilość cukrów, jego obecność w naszej diecie przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ziarna tej babki to bogactwo witamin z grupy A i E, czyli witamin “młodości” oraz makro- i mikroelementów. Jej regularna obecność w diecie dostarcza organizmowi potas, fosfor, wapń, cynk i magnez
Dla kogo i dlaczego?
Tym co czyni babkę płesznik i jajowatą tak cenną, jest zawarty w niej błonnik pokarmowy, który ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dieta bogata w błonnik zapobiega zaparciom i hemoroidom, łagodzi biegunki, ponieważ jest naturalnym środkiem osłaniającym, pochłaniającym wodę i przeciwzapalnym. Nasiona babki wspomagają rozwój dobrych bakterii jelitowych, co z kolei zapewnia prawidłowy poziom witamin z grupy B i witaminy K.
Babka płesznik pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała, nie tylko dzięki temu, że przyspiesza przemianę materii, ale także ogranicza wchłanianie tłuszczów i zmniejsza głód.
Po jej nasiona zdecydowanie powinny sięgnąć osoby z zespołem jelita drażliwego, ponieważ pozwala wyciszyć i uspokoić chorobę na minimum dwa tygodnie. Również cukrzycy odczują dobroczynną moc babki, która działa zbawiennie na wahania cholesterolu, obniża poziom tego złego, a zwiększa ilość dobrego. Mniej złego cholesterolu, to także mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Babka płesznik pozwala także aż o 12 procent obniżyć poziom glukozy we krwi osób z cukrzycą.
Babkę w postaci naparów mogą przyjmować także osoby ze schorzeniami dermatologicznymi, na przykład z atopowym zapaleniem skóry, przy trądziku różowatym i łuszczycy, po oparzeniach i w przypadku podrażnień.
Ponadto babka oczyszcza organizm z toksyn, zwiększa odporność całego organizmu i poprawia samopoczucie.
Jak przyjmować babkę płesznik?
Podczas kilku pierwszych dni przyjmowania babki płesznik można mieć poczucie ciężkości, a brzuch może być wzdęty. Objawy te jednak znikają z czasem. Podstawą przyjmowania babki jest wypijanie dużej ilości wody, co sprawi, że ziarenka zaczną pęcznieć i produkować śluz roślinny, który znacznie ułatwi pracę jelit.
Chociaż babkę mogą przyjmować nawet kobiety w ciąży, dzieci powyżej 6 roku życia, osoby starsze, to nie jest polecana w przypadku niedrożności jelit, bólów brzucha niewiadomego pochodzenia, w przypadku wymiotów i nudności oraz gdy odczuwamy silne skurcze żołądka.
Dwie, trzy łyżeczki nasion babki płesznika należy wsypać do szklanki i zalać letnią wodą do pełna. Po wymieszaniu i odczekaniu około 5 minut nasiona lekko pęcznieją i pokrywają się śluzem. Po powtórnym wymieszaniu można napar wypić i dodatkowo popić szklanką wody. Napar należy pić trzy razy dziennie, do 30 minut przed posiłkiem. Ziarna można także stosować jako dodatek do sałatek, surówek, zup, jogurtów, wypieków słodkich i chleba czy deserów. Napar można także wykorzystać do przygotowania okładów na zranioną, poparzoną lub zajętą chorobą skórę.
Dlaczego warto kupować w HerbaNordPol?
- produkujemy i sprzedajemy nasiona babki płesznik wyłącznie z polskich upraw. Nie sprowadzamy ich z Chin
- nasiona wyprodukowane zostały bez użycia pestycydów i oprysków, co możemy potwierdzić stosownym atestem
Inne nasze produkty:
|