GOSPODARSTWO ROLNE – ANDRZEJ MARCZAK
BARANOWO 9, 88-150 KRUSZWICA
NIP 556[zasłonięte]101-67
NR KONTA 08 8151 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0010448 [zasłonięte] 200008
TEL: 691-[zasłonięte]-012
[zasłonięte]@yahoo.com
Prowadzimy rodzinne gospodarstwo zielarskie w województwie kujawsko-pomorksim. Specyfika naszych gleb, miejscowy mikroklimat oraz sposób uprawy sprawiają, iż babka płesznik ma wysokogatunkowe nasiona.Uprawiamy babkę płesznik każdego roku z pełnym oddaniem, tradycją i doświadczeniem. Naszą główną działalnościa jest pozyskiwanie ziół aptecznych.
Babka płesznik ( Plantago psyllium L. ) jest cenną, roczną rośliną z rodziny babkowatych. Wywodzi się z obszaru Morza Śródziemnego,natomiast spotkać ją można w Etiopi, na Zakaukaziu oraz Ameryce Południowej i południowej części Australii. W Polsce jest rośliną rzadko uprawianą.
Nasiona babki, które są tu najcenniejsze, zbieramy z naszych polskich pól z troską o najwyższą ich jakość, po czym poddajemy je skrupulatnym, ekologicznym procesom czyszczenia i suszenia.
W parze z naszymi konsumentami doceniamy roślinę ze względu na dużą zawartość błonnika, co czyni ją rewelacyjnym środkiem leczniczym na zaparcia, biegunki, problemy z utratą wagi, perystaltyką jelit. Czystość nasion wynosi co najmniej 98%!
Nasiona babki są gładkie, lśniące, o kolorze brunatnym. W kontakcie z wodą błyskawicznie pokrywają się obfitą warstwą żelu. Po spożyciu pęcznieją w kolejnych odcinkach układu pokarmowego, przez co zwiększają swoją objętość, przez co likwidują uczucie głodu! Poprzez swoją obecność w danym momencie w naszym organizmie Babka płesznik dostarcza nam wiele korzyści.
GŁÓWNE DZIAŁANIE:
- reguluje pracę jelit
- przeczyszcza
- wspomaga odchudzanie
- ogranicza apetyt i daje uczucie sytości
- zapobiega zaparciom i biegunkom
- wspomaga przesuwanie się masy kałowej
- profilkatycznie chroni przed nowotworami jelita grubego, szczególnie wśród mężczyzn
- dba o prawidłową florę jelitową
- uniemożliwia rozwój chorobotwórczych bakterii w jelitach
- umożliwia rozwój korzystnej flory bakteryjnej
- pochłania toksyny, szkodliwe substancje przemiany materii
- poprzez swoje właściwości żelujące łagodzi podrażnienia przełyku, ścian jelit oraz odbytu
- obniża zły cholesterol
CENNY BŁONNIK
Babka płesznik posiada aż 68 g czystego błonnika na 100 g nasion. Światowa Organizacja Zdrowia ( WHO) uznała 20-40 g błonnika za dzienną zalecaną dawką, Niestety, norma ta szeroko odbiega od rzeczywistych dawek spożywanych przez przeciętnego europejczyka, która wynosi ok 10 g. Ilość ta zdecydowanie grozi niedoborem tego składnika pokarmowego, co niesie za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia.
EFEKT NIEDOBORU: problemy z perystaltyką jelit, zaparcia, zatrucie organizmu przez zbędne toksyny i produkty przemiany materii, ryzyko cukrzycy, podwyżsoznego cholesterolu oraz otyłości, prowadzące do miażdzycy i wylewu. Przyjmowanie błonnika z babki płesznik jest silną profilkatyką chroniącą nasze zdrowie w dobie wszechobecnych konserwantów, szybkiego, niekoniecznie odpowiednio skomponowanego w warzywa i owoce posiłku. Aktualnie nie znamy innej rośliny, która konkurowałaby z babką płesznik o ilość zawartego czystego błonnika.
STOSOWANIE
Babkę Płesznik stosuje sie w przypadku długotrwałych diet na pozbycie się zaparć, wzdęć, problemów trawiennych, otyłości. Jest nowoczesnym sposobem na utratę wagi, gdyż nasiona możemy zabrać wszędzie ze sobą, trzymać w prywatnej torbie. W pracy łatwo przyrządzimy zdrowy i lekki, a za razem sycący posiłek, dodając babkę płesznik do jogurtów, serków, sałatek. Uczynimy tym samym danie bogatsze i ciekawsze, a my utracimy uczucie głodu na długo!
W przeciwieństwie do farmakologicznych środków przeczyszczających, które stosuje się wyłącznie doraźnie i krótkotrwale, babka płesznik przy długotrwałym stosowaniu nie zaburza perystaltyki jelit, lecz ją usprawnia i reguluje.
Główną zasadą diet jest obecność błonnika pozyskiwanego z owoców, warzyw, produktów zbożowych. Niestety, ilość zawarta w nich czystego błonnika nie jest wystarczająca. Można, wobec tego wprowadzić zioła, obfitujące w jego ilość. Babka płesznik w tej kategorii nie ma sobie równych. Przyjmując ją nie musimy już dostarczać innych suplementów, wspomagaczy. Sama doskonale upora się na stałe z dolegliwościami. Popijanie lekko spęczniałych nasion babki płesznik jest przyjemne i łatwe, bez wyczuwalnego smaku.
Stosujemy 3 razy dziennie w przypadku zaparć, otyłości. Profilkatycznie 1-2 dziennie.
Brak ograniczen odnośnie okresu stosowania!
Podczas stosowania nasion zalecane jest pice dużej ilości płynów! Około 2 litrów dziennie!
Przy jednoczesnym stosowaniu nasion i innych leków należy zachować co najmniej godzinny odstęp (nasiona babki mogą opóźniać wchłanianie leków).
Można stosować w okresie ciąży i laktacji.
DAWKOWANIE
SPOSÓB NR 1 – PRZED GŁÓWNYMI POSIŁKAMI
· wsypujemy do szklanki ok 3 łyżeczek nasion
· zalewamy wodą
· mieszamy
· czekamy 5-6 minut do lekkiego spęcznienia nasion
· mieszamy i pijemy roztwór
· popijamy dużą ilością wody
SPOSÓB NR 2 – JAKO DODATEK DO POSIŁKÓW
· stosujemy na sucho, wsypując ziarno do jogurtu, serka, sałatki, jajecznicy, pasty jajecznej, kefiru, surówki
· dodatek do potraw, pieczonego kurczaka, leczo, bigosu.
PRZECIWSKAZANIA
- nadwrażliwość na babkę płesznik
- stany skurczowe
- niedrożność jelit
- bół brzucha o nieznanej etiologii
- nudności
- wymioty
- krwawienia z odbytu
- wiek poniżej 12 roku życia
DOSTAWA
GOSPODARSTWO ROLNE ANDRZEJ MARCZAK
NIP 556[zasłonięte]101-67
NR KONTA 08 8151 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0010448 [zasłonięte] 200008
BARANOWO 9
88-150 KRUSZWICA
Źródło: „Babka płesznik- prawdopodobie najlepsze źródło błonnika na świecie”