Nasienie babki jajowatej – Semen Plantaginis ovatae
Babka jajowata – Plantago ovata – Nasiona babki jajowatej zwierają dość dużą ilość śluzów i jest to około 20- 25%. Dodatkowo bogate są w kwas linolowy, palmowy, olejowy a także w białko, fitosterole i błonnik. Zmielone jak również całe nasiona babki jajowatej pęcznieją po namoczeniu ich w wodzie w dodatkowo śluzowacieją czyli wydobywa się z nich śluz. Regularne spożywanie nasion/ łupin nasiennych babki jajowatej reguluje szereg chorób związanych z układem trawiennym, ale także z układem krwionośnym. Długotrwałe spożywanie nasion babki jajowatej powoduje obniżenie poziomu cukrów we krwi, cholesterolu, i triglicerydów. Dodatkowo zapewnia regularne wypróżnianie się, a śluz pokrywa ścianki jelit ograniczając tym samym wchłanianie lipidów a także wspomnianych wcześniej cukrów.
Kleiki czy też napary z nasion babki jajowatej łagodzą sany zapalne przewodu pokarmowego, pomocne są również w leczeniu owrzodzeń i nadżerek, zapobiegając zaparciom, dodatkowo wypełniają żołądek i niwelują uczucie głodu. Nasiona babki jajowatej wykorzystywane są także w dietach odchudzających. Nasiona babki jajowatej są naturalnym prebiotykiem, czyli substancją mającą ogromnie korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
Na co stosować nasiona babki jajowatej: podczas choroby wrzodowej, biegunkach, niestrawnościach drażniących śluzówkę, podczas zespołu jelita nadwrażliwego, przy zaparcia, otyłości, hemoroidach, polipach jelit, zgadze, nadmiernym apetycie podczas prawidłowego odżywania się.
Nasiona babki jajowatej można stosować również zewnętrznie: przy suchych zapaleniach skóry, świądzie odbytu (wlewki/lewatywy), przy zapalenie pochwy i warg sromowych, zapaleniu powiek i spojówek, podrażnieniach gałek ocznych, przy zespole suchego oka, przy łojotoku (odpowiednio nawilżona skóra zmniejsza wydzielanie łojotoku, przy trądziku różowatym, w czasie mrozów lub upałów na spierzchnięte wargi (okłady), na suche rany i odleżyny (okłady), atopowe zapalenie skóry, suche wypryski
Przygotowanie Naparu z nasion babki jajowatej: 1 łyżka nasion lub ½ łyżka łupiny nasiennej babki jajowatej zalać jedną szklanką gotującej się wody, następnie należy napar odstawić na około 20 minut, kolejnym krokiem jest wypicie naparu lub obłożenie chorej części ciała jeśli stosujemy zewnętrznie. Jeżeli nasiona babki jajowatej zalejemy zimna wodą i pozostawimy na 6 godzin otrzymamy macerat, który można nakładac na bandaż, gazik, i przykładać na chorą skórę.
Waga netto: 100g Kraj Pochodzenia: Polska Produkt z ekologicznych upraw: Tak Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak
|
|