PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
ZIARNO BABKI JAJOWATEJ 250g
CZYSTY PRODUKT BEZ
DOMIESZEK!!
ŁAGODZI PROCESY
TRAWIENNE W ORGANIZMIE
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I
GWARANCJA BEZPIECZNYCH
ZAKUPÓW
Oferowany produkt szczególnie rekomendowany jest dla osób mających problemy gastryczne.
Skład: 100 % nasion babki jajowatej
Waga netto: 250g
Nasiona babki są stosowane głównie jako źródło błonnika. Błonnik może pomóc
złagodzić zaparcia i biegunki, jest stosowany również w leczeniu zespołu jelita
drażliwego, hemoroidów i innych problemów jelitowych. Łuski są bogate w
związki śluzowe, które stanowią 10-15% łupiny nasiennej. Kiedy łuski wchodzą w
kontakt z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę, która pomaga transportować
resztki pokarmowe przez przewód pokarmowy.
Wg najnowszych badań nasiona babki jajowatej są skuteczne w obniżaniu poziomu „ złego cholesterolu ” we krwi a także w obniżaniu poziomu glukozy.
Pomaga w usunięciu zalegających resztek i substancji toksycznych z przewodu
pokarmowego, co pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym układu
pokarmowego.
Nasiona babki jajowatej od dawna stosowane są w leczeniu zaparć i biegunek jako środek dobrze absorbujący nadmiar płynów w jelitach. Dzięki śluzowi zawartemu w łuskach, babka jajowata stosowana jest przy leczeniu hemoroidów i stanów zapalnych jelit. Poleca się ją kobietom w ciąży i diabetykom. Badania wykazały także jej pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Ze względu na dużą zawartością błonnika nasiona babki jajowatej stosowane są jako suplement diety wspierający odchudzanie. Dieta oczyszczająca prowadzona przy jednoczesnym zażywaniu produktów z udziałem łupiny babki przynosi większe efekty, ponieważ błonnik - pęczniejąc w żołądku - zmniejsza uczucie głodu.
Sposób spożywania nasiona Babki jajowatej:
Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami.
Nie należy jej jeść w innej formie. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza
je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać
jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. Aby w pełni skorzystać z
dobroczynnego działania rośliny, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków.
Podczas leczenia z wykorzystaniem babki jajowatej bardzo ważne jest przyjmowanie dużej
ilości płynów - w przeciwnym razie mogą wystąpić działania niepożądane jak odwodnienie,
bóle brzucha i głowy.
Zdarzenia niepożądane podczas stosowania babki jajowatej:
Nasiona babki jajowatej rzadko wywołuje reakcje alergiczne jak katar sienny, zapuchnięcie powiek czy kaszel. Czasami powoduje bóle brzucha lub głowy, ale są to sporadyczne przypadki. Należy stosować się do zaleceń umieszczonych na ulotkach i opakowaniach suplementów diety zawierających babkę jajowatą.
Preparaty ziołowe z wyciągu z babki jajowatej pomagają pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej odciągają nadmiar wody. W ten sposób poprawiają konsystencję stolca.
Nasiona babki maja również właściwości osłaniające. Mogą być stosowane np. podczas choroby wrzodowej. Babka pomaga utrzymać prawidłową wagę. Jej stosowanie powstrzymuje nadmierny apetyt. Zioła wypite trzy godziny przed posiłkiem wywołują w żołądku uczucie nasycenia.
Preparaty ziołowe z babki jajowatej są przeciwwskazane dla osób, które cierpią na patologiczne zwężenie przewodu pokarmowego. Babki powinni również unikać ci, którym zagraża lub którzy cierpią na niedrożność jelit.
Wskazania/Zastosowanie:
- wspomaga procesy trawienne w organizmie
- oczyszcza organizm z toksyn
- łagodzi nadmierne bóle w okolicach jamy brzusznej
- wspomaga pracę jelit
- osłania jelita przed uszkodzeniami
Sposoby przygotowania:
- 2 - 3 łyżeczki wsypać do szklanki i zalać przegotowaną wodą
- cierpliwie czekamy ok 4- 5 minut
- w momencie gdy nasiona spęcznieją należy dokładnie wymieszać i uzyskany w ten sposób napój ma konsystencję żelu, który można wypić
- profilaktycznie spożywamy 2 - 3 razy dziennie