Witamina B1 (tiamina): Pełni ważną funkcję w przemianie węglowodanów, jest potrzebna do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego, stąd niektórzy nazywają ją nawet „witaminą intelektu". Stres, wysiłek fizyczny oraz spożywanie dużej ilości węglowodanów zwiększa zapotrzebowanie na tą witaminę. Witamina B1 wpływa na prawidłowe napięcie mięśni.
Witamina B2 (ryboflawina): Odgrywa ważną rolę w przyswajaniu żelaza (wytwarzaniu hemoglobiny), w syntezie białka oraz w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Wzmacnia wzrok poprzez zwiększanie wrażliwości siatkówki, wpływa korzystnie na wzrost. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje w okresie intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji, w sytuacjach stresowych i podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Niedobór ryboflawiny może być przyczyną powstawania chorób skórnych, zmian w funkcjonowaniu narządu wzroku i układu nerwowego. Jeśli jest jej za mało, zakłócona zostaje przemiana białek w organizmie.
Witamina B3 (niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid, witamina PP): Odgrywa ważną rolę w oksydacji biologicznej, w wydzielaniu energii, w rozkładzie i budowie tłuszczów. Jest niezbędna do normalnego działania przewodu pokarmowego, układu nerwowego i skóry, jak również do syntezy niektórych hormonów (np. testosteronu, estrogenów, insuliny). Zapobiega migrenie, uśmierza ból głowy. Usprawnia krążenie krwi, zmniejsza wysokie ciśnienie, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Pomaga przy bólach wrzodowych i usuwa nieprzyjemny zapach z jamy ustnej.
Cholina (witamina B4): Jest produkowana przez nasz organizm, ale w niewystarczających ilościach. Wraz z inozytolem (oba są składnikami lecytyny) wspomaga przemiany tłuszczów w organizmie, chroni przed stłuszczeniem wątroby oraz zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Pomaga w wydalaniu z organizmu toksyn i nagromadzonych leków. Bez choliny pogarsza się funkcjonowanie mózgu i pamięć.
Witamina B5 (kwas pantotenowy, pantotenian wapnia, pantenol): Podobnie jak inne witaminy z grupy B, bierze udział w przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczów oraz wpływa na liczne reakcje enzymatyczne. Witamina B5 jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania nadnerczy. Wspomaga budowę naskórka, wpływa na porost i kolor włosów.
Witamina B6 (pirydoksyna, fosforan pirydoksalu): Jako składnik wielu enzymów ma w organizmie wiele zadań. Bierze udział w przemianie aminokwasów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i żelaza. Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał, jak również do lepszego wchłaniania przez organizm witaminy B12. Z doświadczeń wynika, że duże dawki witaminy B6 znacznie zmniejszają stres przedmiesiączkowy, bóle miesiączkowe i uczucie mdłości. Duża ilość białka w pożywieniu oraz wysiłek fizyczny wzmagają zapotrzebowanie na tę witaminę, dlatego też sportowcy potrzebują jej więcej. Jej brak uniemożliwia budowę tkanki mięśniowej.
Biotyna (witamina B7, witamina H): Jest składnikiem wielu enzymów, które odgrywają ważną rolę w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Uśmierza bóle mięśniowe, utrzymuje zdrowy wygląd skóry. Opóźnia siwienie i przeciwdziała łysieniu. Sportowcy potrzebują tej witaminy więcej niż przeciętni ludzie.
Inozytol (witamina B8): Jest niezbędny do wzrostu włosów i w profilaktyce miażdżycy. Razem z choliną bierze udział w przemianie tłuszczów, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest emulgatorem tłuszczów i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Jest niezbędny w przekazywaniu bodźców nerwowych. Tak jak choliną, odgrywa ważną rolę w odżywianiu komórek mózgowych. Ma właściwości uspokajające.
Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna): Pełni ważną rolę w przemianach metabolicznych niektórych aminokwasów oraz bierze udział w procesach syntezy kwasów nukleinowych. W związku z tym kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. Na niedobory folianów najbardziej narażone są kobiety w ciąży, niemowlęta, dziewczęta w okresie dojrzewania oraz osoby w wieku podeszłym. Szczególnie istotne jest nasycenie organizmu kobiety kwasem foliowym przed zajściem w ciążę, gdyż niekorzystne działanie niedoborów folianów objawia się już na początku ciąży. Suplementacja kwasem foliowym przez podawanie go w preparatach multiwitaminowych, może więc zmniejszyć ryzyko wad rozwojowych płodu. Według lekarzy z Alabamy, kwas foliowy może odgrywać ważną rolę w profilaktyce raka szyjki macicy.
Kwas para-aminobenzoesowy (PABA, witamina B10): Bierze udział w przemianie żelaza i w tworzeniu czerwonych krwinek. Wspomaga produkcję kwasu foliowego i wchłanianie kwasu pantotenowego. Jego brak doprowadza do szybkiego siwienia i egzemy.
Witamina B12 (cyjanokobalamina, kobalamina): Jest niezbędna dla prawidłowych czynności ustroju, zwłaszcza komórek szpiku (wytwarzanie czerwonych ciałek krwi), układu nerwowego (zmniejsza drażliwość, polepsza pamięć i możliwości koncentracji), przewodu pokarmowego (polepsza apetyt), pobudza wzrost u dzieci. Jako koenzym bierze udział w przemianach kwasu foliowego, a także w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
SKŁAD: -
Supplement Facts
Serving Size 1 Capsule
| Amount Per Serving | % Daily Value |
Thiamin USP (as thiamin HCl) (vitamin B-1)
|
50 mg |
3,333% |
Riboflavin USP (vitamin B-2)
|
50 mg |
2,941% |
Niacinamide USP
|
50 mg |
250% |
Vitamin B-6 USP (as pyridoxine HCl)
|
50 mg |
2,500% |
Folic Acid USP
|
400 mcg |
100% |
Vitamin B-12 USP (as cyanocobalamin)
|
50 mcg |
833% |
Biotin USP
|
50 mcg |
17% |
Pantothenic Acid USP (as d-calcium pantothenate)
|
50 mg |
500% |
Choline Bitartrate FCC
|
50 mg |
** |
Inositol FCC
|
50 mg |
** |
PABA USP (para-aminobenzoic acid) |
50 mg |
|
|