Błonnik odkryto w nim wiele właściwości mające korzystny wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do:
- mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;
- obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;
- spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę;
- regulacji rytmu wypróżnień, zwiększenie masy stolca,
- zapobieganie zaparciu
- wpływa na rozwoju korzystnych bakterii jelitowych
- zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);
- usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich;
- prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;
Błonnik nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (polisacharydy i lignina). Spowodowane jest to absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna.
Koktajl owocowy z błonnikiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poziomki myjemy i miksujemy z miodem .Jeżeli nie mamy poziomek możemy użyć dowolnych owoców, w sezonie zimowym polecam wykorzystać gęsty sok owocowy. Wlewamy mleko ryżowe i jogurt naturalny. Jeszcze raz miksujemy . Dodajemy błonnik w proszku i miksujemy ,aż powstanie piana . Podajemy schłodzone .
Smacznego
Waga netto: 100g Skład: łupina babki jajowatej 100% Kraj Pochodzenia: Polska Produkt z ekologicznych upraw: Tak Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak
|