BŁONNIK OWSIANY 100g
Błonnik owsiany jest całkowicie naturalnym koncentratem z obłuszczonego ziarna owsa Avena Sativa. Dobór odmian owsa, brak zawartości łuski oraz sam proces fizycznej obróbki pozwala łączyć w błonniku owsianym delikatność owsianki, zbożowy smak oraz ponad 20-to procentową zawartość beta-glukanu. To właśnie rozpuszczalny błonnik - czyli beta-glukan - niczym płynny opatrunek powleka i wnika w śluzówkę jelit, utrudniając enzymom penetrację treści pokarmowej oraz spowalniając procesy wchłaniania. Beta-glukan utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu i tłuszczy, zmniejsza ilość przyswojonej glukozy a także opóźnia moment pojawienia się piku cukrowego. Obniża efektywną kaloryczność oraz indeks glikemiczny pokarmu. Zawartość beta-glukanu w błonniku owsianym jest ponad 6-cio krotnie wyższa niż w płatkach owsianych.Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 221kcal (930 kJ)
Błonnik całkowity 44g
Błonnik nierozpuczalny 23g
Błonnik rozpuszczalny 21g
Węglowodany 23g
Białko 16g
Tłuszcz 7g
Tłuszcz 3,7g
ROLA I FUNKCJE BŁONNIKA POKARMOWEGO W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
Błonnik pokarmowy to grupa zwiazków organicznych, stanowiacych element strukturalny scian
komórkowych roslin, odpornych na hydrolize enzymatyczna w przewodzie pokarmowym człowieka. Do grupy
tej zalicza sie zwiazki o charakterze polisacharydowym takie jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy,
a takze niepolisacharydowym, np. ligniny.
Błonniki dzielimy na:
- błonniki nierozpuszczalne (celuloza, ligniny)
- błonniki rozpuszczalne, tworzace zele (pektyny, gumy)
Błonnik nierozpuszczalny:
- wiaze niektóre substancje w przewodzie pokarmowym(w tym toksyczne),
- przeciwdziała zaparciom oraz wpływa hamujaco na rozwój wielu postaci nowotworów jelita
grubego,
- wychwytuje wolne rodniki i niektóre toksyny z przewodu pokarmowego,
- pobudza funkcje zucia i wydzielania sliny, dzieki czemu zapobiega próchnicy.
Błonnik rozpuszczalny:
- wpływa na obnizenie poziomu cholesterolu (zwłaszcza „złego"), przez co zapobiega rozwojowi
miazdzycy i jej powikłan,
- wiaze kwasy zółciowe hamujac tworzenie sie kamieni zółciowych,
- hamuje hydrolize enzymatyczna weglowodanów, przez co spowalnia poposiłkowy wzrost
stezenia glukozy w surowicy krwi przeciwdziałajac w ten sposób rozwojowi cukrzycy.
Błonnik pokarmowy czesciowo wiaze i zmniejsza przyswajalnosc metali ciezkich z diety. Ponadto
zwieksza mase posiłku, pecznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytosci i hamuje rozwój
otyłosci.
Kliknij
KUP TERAZ
odbierz Prezent
Do każdego zamówienia 1 opakowanie cukierków Sula bez cukru GRATIS