Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który może być stosowany by uzupełnić niedobory błonnika pochodzącego z pokarmów. Błonnik to włókna roślinne, które są nierozpuszczalne i nie trawione w przewodzie pokarmowym. Błonnik usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, oczyszcza jelita, usuwa toksyny z organizmu oraz reguluje poziom cukru we krwi. W związku z tym dieta bogata w błonnik zalecana jest szczególnie osobom zmagającym się z otyłością, cukrzycą oraz miażdżycą. W skład błonnika naturalnego wchodzą nasiona babki płesznika oraz nasiona babki jajowatej.
Nasiona babki płesznik zawierają specjalne substancje, które pęcznieją w jelitach, dzięki temu działają jak łagodny środek przeczyszczający. Roślina po dostaniu się do organizmu wchłania niekorzystne substancje z pożywienia i wodę w ilości wielokrotnie przewyższającej ich objętość. W jej obecności uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach. W związku z tym wspomaga proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Śluzy zawarte w rozdrobnionych nasionach i łupinach babki jajowatej pod wpływem wody pęcznieją i pochłaniają przy tym duże jej ilości. Zmiękczają konsystencję masy jelitowej oraz zwiększają jej objętość, dlatego są skutecznym lekiem na zaparcia. Z kolei w czasie biegunek nasiona pochłaniają nadmiar wody z masy jelitowej i przywracają właściwą konsystencję stolca.
Stosując błonnik, możesz:
· wyeliminować uporczywe zaparcia,
· regulować prace układu pokarmowego,
· przyśpieszyć odchudzanie,
· zmniejszyć apetyt,
· zapewnić uczucie sytości na dłużej,
· obniżyć ciśnienie tętnicze,
· oczyścić organizm z toksyn,
· zwiększyć odporność organizmu,
· wspomóc rozwój dobrych bakterii jelitowych, które produkują niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy z grupy B oraz witaminę K,
· obniżyć poziom złego cholesterolu - LDL i podnieść dobrego - HDL,
· polepszyć pracę serca oraz krwionośnego,
· poprawić ogólny stan zdrowia,
· ograniczyć wchłanianie szkodliwych i trujących substancji z układu pokarmowego,
· stabilizować poziom glukozy we krwi,
· przyśpieszyć gojenie ścian jelit,
· stworzyć ochronę przed wieloma chorobami, zwłaszcza dieto zależnymi, jak np. cukrzycą czy miażdżycą.
Niedobór błonnika w diecie, może być przyczyną:
· zaparć,
· częstych napadów głodu,
· niskiej odporności organizmu,
· wysokiego stężenia toksyn i substancji szkodliwych,
· wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi,
· zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy,
· zwiększonego ryzyka nowotworów, zwłaszcza przewodu pokarmowego.