STANOWISKO
Ismena w warunkach naturalnych występuje w południowo-zachodniej części USA, w Meksyku, Peru i Chile. Ismena jest byliną cebulową, nazywana także Błonczatką. Kwiaty intensywnie pachną, najbardziej wieczorem. Bardzo wrażliwa na przymrozki. Ismena ma długie, sztywne, ciemnozielone liście. Na wysokiej łodydze pojawiają się duże, białe kwiaty w kształcie kielicha. Doskonale komponuje się posadzone w grupach. Można je również posadzić w donicach gdzie ładnie zdobiłyby balkony czy tarasy.
GLEBA
Najlepiej rośnie na glebie żyznej, głęboko uprawionej, ciepłej i wilgotnej.
SADZENIE
Cebule wysadza się do gruntu na przełomie kwietnia i czerwca na głębokość ok. 15cm w rozstawie między cebulami ok. 10cm. Przy sadzeniu należy uważać, aby nie uszkodzić grubych i kruchych korzeni wyrastających z piętki.
PIELĘGNACJA
W całym okresie wegetacji konieczne jest systematyczne podlewanie i odchwaszczanie. Od końca maja dokarmia się rośliny nawozami wieloskładnikowymi.
PRZECHOWYWANIE
W drugiej połowie września rośliny wykopuje się (mimo jeszcze zielonych liści), przycina liście i delikatnie czyści cebule z resztek ziemi. Ismenę przechowuje się przez zimę w pomieszczeniu o temperaturze 12-15stopni Celsjusza w przewiewnych skrzynkach, przysypane lekko wilgotnym torfem lub trocinami.