Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Azotan Potasu Saletra Potasowa Czysta 99,5% 5kg

21-02-2015, 18:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 42 zł     
Użytkownik techlandlab
numer aukcji: 4927514399
Miejscowość Tarnobrzeg
Wyświetleń: 32   
Koniec: 21-02-2015 18:07:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • +48 [zasłonięte] 455 383
  • [zasłonięte]@techlandlab.com
Azotan potasu E252 spożywczy z antyzbrylaczem - 5 kg Opis przedmiotu Przedmiotem aukcji jest opakowanie azotanu potasu E252 spożywczego z antyzbrylaczem.
Azotan potasu
• Synonimy: Potasowy azotan, kwasu azotowego sól potasowa.
• Zastosowanie: przemysł chemiczny, spożywczy, produkcja mieszanek nawozowych.
• Wzór chemiczny: KNO3
• Masa molowa: 101,11
• Numer CAS: 7757-79-1
• Numer WE: 231-818-8
• Zapach: bez zapachu
• Forma: ciało stałe
• Kolor: biały
• pH: 5,5 – 8,0 (r-r 50 g/l H2O)
• Temperatura topnienia: 334°C
• Temperatura wrzenia: rozkład termiczny 400°C
• Temperatura samozapłonu: nie dotyczy
• Temperatura zapłonu: nie dotyczy
• Granice wybuchowości: nie dotyczy
• Ciśnienie pary: nie dotyczy
• Ciężar nasypowy: około 800 kg/m3
• Rozpuszczalność w wodzie: w wodzie: 320 g/l (20°C), w rozpuszczalnikach organicznych: brak danych
• Gęstość: ~2,11 g/cm3
• Opakowanie: Produkt zapakowany w wysokiej jakości wiadro z plombą.
GATUNEK : CZYSTY
Azotan potasu
Azotan potasu jest naturalnie występującym minerałem używanym powszechnie do produkcji materiałów wybuchowych, fajerwerków, paliwa rakietowego oraz nawozów . Jednak od średniowiecza, azotan potasu, nazywany także solą Piotra, był używany do konserwowania mięs. W średniowieczu, azotan potasu, wytworzono stosując kombinację słomy i moczu. Dzisiaj dostępne są bardziej zaawansowane środki, które nie pociągają za sobą potrzeby wykorzystania substancji ustrojowych do jego stworzenia. Obecnie Azotan Potasu E252 jest to środek używany w przemyśle spożywczym, głównie w przetwórstwie mięsa, jako substancja konserwująca, zapobiegająca rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Jad kiełbasiany jest jedną z najsilniej trujących substancji biologicznych, jakie znamy, dlatego zapobieganie takim zatruciom jest kluczową sprawą w produkcji żywności. Procesy termiczne, którym poddaje się przetwory mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników – za to odpowiadają właśnie związki azotu. Poza tym dodawanie ich do produktów mięsnych (tzw. peklowanie) powoduje nadanie im odpowiedniego smaku, zapachu i barwy. Zastosowanie: Przemysł spożywczy: gotowane mięso, boczek, szynka, salami, sery twarde, półtwarde i półmiękkie i inne, marynowane ryby (szproty i śledzie).
Przemysł rolniczy: produkuje się z niego nawóz azotowy.
Przemysł chemiczny: produkcja materiałów wybuchowch, czarnego prochu strzelniczego. A także produkcja azotynu potasu oraz reakcje nitrowania.
Wpływ na zdrowie człowieka: Dopuszczalna dzienna dawka Azotanu potasu wynosi 3,7 mg na kilogram masy ciała. Azotan potasu jest środkiem łatwo wchłanialnym w przewodzie pokarmowym i większości wydalany jest z moczem w postaci niezmienionej. W określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może nastąpić redukcja azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia. Najczęstszym skutkiem przedawkowania są mdłości, wymioty, zawroty głowy, migrena. Środek szkodliwie działa na tarczycę a także jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy. Przechowywanie: Azotan potasu należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, chłodnych i odpowiednio wentylowanych. Produktu nie należy przechowywać na drewnianych podłogach oraz razem z nieodpowiednimi materiałami: produktami łatwopalnymi, organicznymi lub innymi materiałami o silnych właściwościach utleniających. Uwaga! Używając produktu należy zachować szczególne środki ostrożności unikać bezpośredniego kontaktu z substancją ze względu na możliwość podrażnienia skóry, oczu, błon śluzowych nosa i przewodu pokarmowego. Oznaczenia naszych produktów jednoznacznie wskazują, czy produkt jest bezpieczny dla Twojego zdrowia. Oznaczamy je zwykle symbolami: Czysty, Czysty do analizy (CZDA), lub: Czysty spożywczy. W przypadku zastosowań nie spożywczych i technicznych, na etykietach umieszczamy wyraźne ostrzeżenia i symbole wskazujące na rodzaj zagrożenia. Wszystkie produkty oferowane przez firmę TechlandLab są oznakowane w zgodzie z systemem oznakowania GHS ("Globalnie Zharmonizowany System Klasyfikacji i Oznakowania Chemikaliów") Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Jesteśmy legalnie działającą firmą. Na naszych aukcjach kupujesz produkty czołowych producentów. Nasze produkty pochodzą z legalnych źródeł, posiadają atest i kartę charakterystyki. Gwarantujemy najwyższą jakość. Kupując u nas masz pewność że produkt spełni Twoje oczekiwania. Wystawiamy faktury VAT

Gwarancja jakości, miłej obsługi i szybkiej dostawy: 100%

Towar wysyłany jest codziennie w dni robocze, po zaksięgowaniu wpłaty.

Wysyłka towaru na życzenie Pocztą Polską, lub Kurierem.

W tytule wpłaty prosimy podać nazwę użytkownika (NICK z Allegro).

W razie pytań, służymy pomocą, tel: +48.535[zasłonięte]383

Przy zakupie produktów przekraczających wagę 30 kg, prosimy o kontakt w celu uzgodnienia kosztów przesyłki.

Pracujemy codziennie w godzinach 10.00-20.00
20 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 751141
20zł
Kurier
14zł
Kurier 48
25zł
Kurier pobranie
16zł
Kurier 48 pobranie
TechlandLab sp. z o.o.
ul. Jędrusiów 1
39-400 Tarnobrzeg
NIP 867[zasłonięte]223-74
Regon: 180[zasłonięte]697
KRS: 000[zasłonięte]0300
+48 [zasłonięte] 455 383 [zasłonięte]@techlandlab.com
Telefon Email