DZIŚ DO ZAOFEROWANIA MAM NA SPRZEDAŻ AZOTAN POTASU Z ANTYZBRYLACZEM min. 99,5%.
Ciało krystaliczne
Biała
Bez zapachu
Min.
jako Pb+2
Max.
Azotan potasu
Azotan potasu jest naturalnie występującym minerałem używanym powszechnie do produkcji materiałów wybuchowych, fajerwerków, paliwa rakietowego oraz nawozów . Jednak od średniowiecza, azotan potasu, nazywany także solą Piotra, był używany do konserwowania mięs. W średniowieczu, azotan potasu, wytworzono stosując kombinację słomy i moczu. Dzisiaj dostępne są bardziej zaawansowane środki, które nie pociągają za sobą potrzeby wykorzystania substancji ustrojowych do jego stworzenia. Obecnie Azotan Potasu E252 jest to środek używany w przemyśle spożywczym, głównie w przetwórstwie mięsa, jako substancja konserwująca, zapobiegająca rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Jad kiełbasiany jest jedną z najsilniej trujących substancji biologicznych, jakie znamy, dlatego zapobieganie takim zatruciom jest kluczową sprawą w produkcji żywności. Procesy termiczne, którym poddaje się przetwory mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników – za to odpowiadają właśnie związki azotu. Poza tym dodawanie ich do produktów mięsnych (tzw. peklowanie) powoduje nadanie im odpowiedniego smaku, zapachu i barwy.
Zastosowanie:
Przemysł spożywczy: gotowane mięso, boczek, szynka, salami, sery twarde, półtwarde i półmiękkie i inne, marynowane ryby (szproty i śledzie). Przemysł rolniczy: produkuje się z niego nawóz azotowy. Przemysł chemiczny: produkcja materiałów wybuchowch, czarnego prochu strzelniczego. A także produkcja azotynu potasu oraz reakcje nitrowania.
Wpływ na zdrowie człowieka:
Dopuszczalna dzienna dawka Azotanu potasu wynosi 3,7 mg na kilogram masy ciała. Azotan potasu jest środkiem łatwo wchłanialnym w przewodzie pokarmowym i większości wydalany jest z moczem w postaci niezmienionej. W określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może nastąpić redukcja azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia. Najczęstszym skutkiem przedawkowania są mdłości, wymioty, zawroty głowy, migrena. Środek szkodliwie działa na tarczycę a także jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
Przechowywanie:
Azotan potasu należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, chłodnych i odpowiednio wentylowanych. Produktu nie należy przechowywać na drewnianych podłogach oraz razem z nieodpowiednimi materiałami: produktami łatwopalnymi, organicznymi lub innymi materiałami o silnych właściwościach utleniających.
Uwaga!
Używając produktu należy zachować szczególne środki ostrożności unikać bezpośredniego kontaktu z substancją ze względu na możliwość podrażnienia skóry, oczu, błon śluzowych nosa i przewodu pokarmowego.
W razie pytań można dzwonić udzielę szczegółów:
507 [zasłonięte] 833
Zapraszam do kupna.