Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Atlas rozbioru tuszek drobiowych tusz zwierząt

20-03-2015, 12:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 42.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5164103819
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 20-03-2015 11:12:19

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Atlas rozbioru tuszek drobiowych
Atlas rozbioru tuszek drobiowych
Wydawnictwo: PWRiL
  • Autor: Adam Olszewski
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2014
  • Liczba stron : 110
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN:[zasłonięte]978-83-01160-6
  • Po wydaniu przez Wydawnictwa Naukowo-Techniczne „Technologii Przetwórstwa", „Atlasu rozbioru tusz zwierząt rzeźnych" i „Technologii przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach" doszedłem do wniosku, że w kompletnym ujęciu przetwórstwa mięsnego brakuje publikacji dotyczącej rozbioru tuszek drobiowych. Opracowałem tę książkę z uwzględnieniem rozbioru tuszek kur, indyków, kaczek, gęsi oraz, jako novum, strusi. Omawiam w niej budowę układów kostnego i mięśniowego ptaków oraz sposób rozbioru tuszek drobiowych na elementy handlowe. Książka wzbogacona jest ponad 120 ilustracjami poszczególnych elementów, wraz z ich opisem. Jest ona przeznaczo­na dla uczniów szkół zawodowych, średnich i wyższych o kierunku technologia żywności, dla szkół gastronomicznych oraz technologów przemysłu drobiarskiego i mięsnego.

    Doktor inż. Adam Olszewski jest wielo­letnim nauczycielem przedmiotu przetwór­stwo mięsa, wykładanego w szkołach zawodowych, średnich i wyższych, a także doskonałym praktykiem (ponad 45 lat przepracował w zakładach mięsnych na różnych stanowiskach). Jest autorem czterech książek: „Technologia przetwór­stwa mięsa", „Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych", „Technologia przetwór­stwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach", oraz 25 artykułów zamieszczonych w miesięczniku „Gospodarka Mięsna".

    Spis treści

    Od Autora 5

    Wstęp 7

    Wymagania weterynaryjne dotyczące rozbioru tuszek drobiowych 12

    Aspekty zdrowotne i jakościowe mięsa drobiowego 14

    Systemy rozbioru tuszek drobiowych 17

    Niezmechanizowany podział tuszek drobiowych 17

    Zmechanizowany podział tuszek drobiowych 19

    Półautomatyczna linia rozbioru tuszek drobiowych 19

    Automatyczna linia rozbioru tuszek drobiowych 22

    Rozbiór uzupełniający elementów drobiowych 25

    Budowa anatomiczna układu narządów ruchu ptaków 28

    Układ kostny 28

    Kręgosłup 29

    Żebra 31

    Mostek 31

    Kości głowy 33

    Kości kończyny piersiowej (skrzydła) 36

    Kości kończyny miednicznej 36

    Połączenia kości 37

    Układ mięśniowy 38

    Mięśnie skórne 38

    Mięśnie głowy 40

    Mięśnie szyi i tułowia 40

    Mięśnie szyi, karku i grzbietu 40

    Mięśnie klatki piersiowej 42

    Mięśnie brzucha 42

    Mięśnie ogona 43

    Mięśnie kończyny piersiowej (skrzydła) 44

    Mięśnie tułowiowo-piersiowe 44

    Mięśnie łopatki i ramienia 45

    Mięśnie przedramienia i dłoni 46

    Mięśnie kończyny miednicznej 46

    Mięśnie miednicy i uda 46

    Mięśnie podudzia i stopy 47

    Mięso drobiowe w elementach 49

    Kurczęta i kury 52

    Pokrój koguta i kury 52

    Kościec kury 53

    Umięśnienie kury 53

    Podział tuszek na elementy 55

    Indyki 66

    Pokrój indyka 66

    Kościec indyka 66

    Umięśnienie indyka 66

    Podział tuszek na elementy 68

    Kaczki 77

    Pokrój kaczki 77

    Kościec kaczki 77

    Umięśnienie kaczki 78

    Podział tuszek na elementy 79

    Gęsi 86

    Pokrój gęsi 86

    Kościec gęsi 86

    Umięśnienie gęsi 88

    Podział tuszek na elementy 88

    Struś 95

    Kościec strusia 97

    Umięśnienie strusia 97

    tem_towaro
    Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!