Po wydaniu przez Wydawnictwa
Naukowo-Techniczne „Technologii Przetwórstwa", „Atlasu rozbioru tusz
zwierząt rzeźnych" i „Technologii przetwórstwa mięsa w pytaniach i
odpowiedziach" doszedłem do wniosku, że w kompletnym ujęciu przetwórstwa
mięsnego brakuje publikacji dotyczącej rozbioru tuszek drobiowych.
Opracowałem tę książkę z uwzględnieniem rozbioru tuszek kur, indyków,
kaczek, gęsi oraz, jako novum, strusi. Omawiam w niej budowę układów
kostnego i mięśniowego ptaków oraz sposób rozbioru tuszek drobiowych na
elementy handlowe. Książka wzbogacona jest ponad 120 ilustracjami
poszczególnych elementów, wraz z ich opisem. Jest ona przeznaczona dla
uczniów szkół zawodowych, średnich i wyższych o kierunku technologia
żywności, dla szkół gastronomicznych oraz technologów przemysłu
drobiarskiego i mięsnego.
Doktor inż. Adam Olszewski jest
wieloletnim nauczycielem przedmiotu przetwórstwo mięsa, wykładanego w
szkołach zawodowych, średnich i wyższych, a także doskonałym praktykiem
(ponad 45 lat przepracował w zakładach mięsnych na różnych
stanowiskach). Jest autorem czterech książek: „Technologia przetwórstwa
mięsa", „Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych", „Technologia
przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach", oraz 25 artykułów
zamieszczonych w miesięczniku „Gospodarka Mięsna".
Spis treści
Od Autora 5
Wstęp 7
Wymagania weterynaryjne dotyczące
rozbioru tuszek drobiowych 12
Aspekty zdrowotne i jakościowe
mięsa drobiowego 14
Systemy rozbioru tuszek
drobiowych 17
Niezmechanizowany podział tuszek
drobiowych 17
Zmechanizowany podział tuszek drobiowych
19
Półautomatyczna linia rozbioru tuszek
drobiowych 19
Automatyczna linia rozbioru tuszek
drobiowych 22
Rozbiór uzupełniający elementów
drobiowych 25
Budowa anatomiczna układu
narządów ruchu ptaków 28
Układ kostny 28
Kręgosłup 29
Żebra 31
Mostek 31
Kości głowy 33
Kości kończyny piersiowej (skrzydła) 36
Kości kończyny miednicznej 36
Połączenia kości 37
Układ mięśniowy 38
Mięśnie skórne 38
Mięśnie głowy 40
Mięśnie szyi i tułowia 40
Mięśnie szyi, karku i grzbietu 40
Mięśnie klatki piersiowej 42
Mięśnie brzucha 42
Mięśnie ogona 43
Mięśnie kończyny piersiowej (skrzydła) 44
Mięśnie tułowiowo-piersiowe 44
Mięśnie łopatki i ramienia 45
Mięśnie przedramienia i dłoni 46
Mięśnie kończyny miednicznej 46
Mięśnie miednicy i uda 46
Mięśnie podudzia i stopy 47
Mięso drobiowe w elementach 49
Kurczęta i kury 52
Pokrój koguta i kury 52
Kościec kury 53
Umięśnienie kury 53
Podział tuszek na elementy 55
Indyki 66
Pokrój indyka 66
Kościec indyka 66
Umięśnienie indyka 66
Podział tuszek na elementy 68
Kaczki 77
Pokrój kaczki 77
Kościec kaczki 77
Umięśnienie kaczki 78
Podział tuszek na elementy 79
Gęsi 86
Pokrój gęsi 86
Kościec gęsi 86
Umięśnienie gęsi 88
Podział tuszek na elementy 88
Struś 95
Kościec strusia 97
Umięśnienie strusia 97