Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

AT Papier ryżowy 22cm, 250g

21-07-2015, 1:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.20 zł     
Użytkownik ATInternational (0)
numer aukcji: 5541337061
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 21-07-2015 01:14:04
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

AT Papier ryżowy 22cm, 250g Cienki papier ryżowy, o okrągłym kształcie, powstały z mąki ryżowej. Jego średnica to 22 cm. Służy do zawijania różnego rodzaju farszu. Dzięki niemu możemy przygotować sajgonki. Przed użyciem delikatnie zwilżyć wodą, aby papier nabrał elastyczności. 

 

Przykładowy przepis:

 

NEM – SAJGONKI

 

SKŁADNIKI / OKOŁO 25 - 30 SZTUK:

ñ 1 cebula

ñ 2 kalarepy starte na tarce o dużych oczkach (lub 300g kapusty poszatkowanej)

ñ 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach

ñ 300 g drobno zmielonego mięsa

ñ po 1/2 łyżki posiekanej szczypiorku

ñ 50 g makaronu sojowego

ñ 6 - 8 suszonych grzybów mun

ñ 1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)

ñ 25- 30 sztuk papieru ryżowego AT

 

ñ 1 puszka lub butelka piwa

ñ olej roślinny do smażenia

ñ 2-3 ząbki czosnka posiekane

 

SOS DO SAJGONEK:

ñ 1 papryka chilli (mała)  pokrojona na cienkie plasterki

ñ 2-3 ząbki czonsku posiekane

ñ 2 łyżki octu

ñ 2 łyżki cukru

ñ 2 łyżki sosu rybnego

 

ñ 10 łyżek gotowanej wody

 

PRZYGOTOWANIE

1.      Grzyby mun zalać przegotowaną, gorącą wodą i zostawić aż staną się miękkie i spęcznieją. Po 5-6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.

2.      Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na krótsze części.

3.      Cebulę pokroić w drobną kosteczkę

4.      Do dużej miski wrzucić przygotowane wcześniej składniki: mięso mielone, makaron sojowy, grzyby mun, kalarepa (lub kapusta), marchew, jajko, szczypiorek, łyżkę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5.      Wlać piwo do głębokiego talerza. Maczać papier ryżowy w piwie przez kilka sekund, aż lekko zmięknie.

6.      Na każdym krążku układać po 2 łyżki farszu i zawijać najpierw brzegi a następnie w rulonik.

 

7.      Sajgonki smażyć w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju (np. we frytkownicy), na złoty kolor. (Sajgonki muszą być całe pod olejem.) Odkładać na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podać z sosem.

 

 

 

8.      Sos do sajgonek: przygotowane składniki dokładnie wymieszać.