AT Papier ryżowy 22cm, 250g Cienki papier ryżowy, o okrągłym kształcie, powstały z mąki ryżowej. Jego średnica to 22 cm. Służy do zawijania różnego rodzaju farszu. Dzięki niemu możemy przygotować sajgonki. Przed użyciem delikatnie zwilżyć wodą, aby papier nabrał elastyczności.
Przykładowy przepis:
NEM – SAJGONKI
SKŁADNIKI / OKOŁO 25 - 30 SZTUK:
ñ 1 cebula
ñ 2 kalarepy starte na tarce o dużych oczkach (lub 300g kapusty poszatkowanej)
ñ 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
ñ 300 g drobno zmielonego mięsa
ñ po 1/2 łyżki posiekanej szczypiorku
ñ 50 g makaronu sojowego
ñ 6 - 8 suszonych grzybów mun
ñ 1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)
ñ 25- 30 sztuk papieru ryżowego AT
ñ 1 puszka lub butelka piwa
ñ olej roślinny do smażenia
ñ 2-3 ząbki czosnka posiekane
SOS DO SAJGONEK:
ñ 1 papryka chilli (mała) pokrojona na cienkie plasterki
ñ 2-3 ząbki czonsku posiekane
ñ 2 łyżki octu
ñ 2 łyżki cukru
ñ 2 łyżki sosu rybnego
ñ 10 łyżek gotowanej wody
PRZYGOTOWANIE
1. Grzyby mun zalać przegotowaną, gorącą wodą i zostawić aż staną się miękkie i spęcznieją. Po 5-6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.
2. Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na krótsze części.
3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę
4. Do dużej miski wrzucić przygotowane wcześniej składniki: mięso mielone, makaron sojowy, grzyby mun, kalarepa (lub kapusta), marchew, jajko, szczypiorek, łyżkę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Wlać piwo do głębokiego talerza. Maczać papier ryżowy w piwie przez kilka sekund, aż lekko zmięknie.
6. Na każdym krążku układać po 2 łyżki farszu i zawijać najpierw brzegi a następnie w rulonik.
7. Sajgonki smażyć w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju (np. we frytkownicy), na złoty kolor. (Sajgonki muszą być całe pod olejem.) Odkładać na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podać z sosem.
8. Sos do sajgonek: przygotowane składniki dokładnie wymieszać.
|