Witamy na naszej aukcji
Zapraszamy do zakupu czarnej herbaty
Assam TGFOP 1.
Najwyższa jakość.
Herbata z plantacji o dojrzałych, bardzo aromatycznych liściach.
KLASYKA
Herbata czarna
Powszechnie znana herbata - poddana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum. Te kolorowe mieszanki pięknie pachną oraz znakomicie smakują.
Sposób parzenia
¨ Do parzenia należy nasypać jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) herbaty na filiżankę
(200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95oC.
¨ Herbatę parzymy w dzbanku, który należy podgrzać, najlepiej przepłukując go wrzątkiem przed wsypaniem herbaty.
¨ Czarną herbatę należy parzyć 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja.
Właściwości
¨ Działa pobudzająco.
¨ Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
¨ Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
¨ Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
¨ Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
¨ Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu. Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.
Źródło: http://www.naturaherbaty.pl/herbata-czarna.html, http://www.herbaciarnia.pl
Cena dotyczy 100 g herbaty.