Poczuj się jak w oriencie!
Wyśmienite tureckie liście winorośli
"Asma Yapraḡi ” - Liście winogron uznanej firmy Suntat.
Ulubione przez Turków liście winogron Asma Yapraḡi - używane są do przepysznych zawijanych Dolma. Dolma to są małe nadziewane gołąbki, które spożywamy na gorąco, lub zimno, skrapiając je cytryną.
Waga netto: 500 gr
Opakowanie zawiera ok 83 liści
Zapakowane próżniowo
Termin przydatności: 07.2013
Skład: liście winorośli, sól, kwas cytrynowy
|
|
Nadzienie do Zeytinyagli Yaprak Dolmasi - nadziewane liście winogron
500 gr liści winorośli
1,5 szklanki ryżu
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka korynkich rodzynków
2 cytryny
2 łyżki posiekanek pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka cynamonu
2 cebule
sól
1 łyżka yenibahar
szczypta cukru
Przygotowanie
Połowe oliwy z oliwek rozgrzać, usmażyć drobną posiekaną cebulka, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić. W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy do strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.
Życzę smacznego!
|