ARTHROBLOCK® FORTE to innowacyjny suplement diety zawierający aż 7 najważniejszych składników aktywnych w tym innowacyjny kwas hialuronowy, mających korzystny wpływ na ochronę, wzmocnienie i regenerację stawów.
Aby tkanka łączna, z której zbudowane są stawy mogła bez problemów funkcjonować musi być na bieżąco regenerowana. Wraz z wiekiem tracimy zdolność do odbudowywania struktur tkanki łącznej – stawów, więzadeł, ścięgien i powięzi. Głównym winowajcą jej uszkodzeń są wolne rodniki – aktywne formy tlenu, destrukcyjnie oddziałujące na organizm. W szczególności niekorzystny wpływ wolnych rodników możemy zaobserwować w obszarze skóry i aparatu ruchu, w głównej mierze zbudowanych z tkanki łącznej, która jest wyjątkowo wrażliwa na ich niszczycielskie działanie. Wraz z wiekiem nasze naturalne zdolności do walki z aktywnymi formami tlenu słabną, co między innymi prowadzi do stopniowej degeneracji elementów aparatu ruchu. Jednocześnie zmniejsza się zdolność naszego organizmu do syntezy aminocukrów, cząsteczek budulcowych tkanki łącznej. Dlatego wskazane jest uzupełnianie diety przede wszystkim w aktywne antyoksydanty, takie jak witamina C, biorąca również udział w syntezie kolagenu – białka spajającego tkankę łączną. Bogate w antyoksydanty, szczególnie przyjazne stawom, są rośliny takie jak imbir i kadzidłowiec stosowane od wieków w Chinach i Indiach przy różnorodnych dokuczliwościach aparatu ruchu. Nie należy zapomnieć o wspomnianych już wcześniej aminocukrach. Korzystne efekty w protekcji i wspomaganiu aparatu ruchu posiadają siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny. Innowacyjnym, wręcz ekskluzywnym składnikiem dobroczynnie wpływającym na nasze stawy, ścięgna a także skórę, znany do tej pory wyłącznie z bardzo drogich kosmetyków przeciwzmarszczkowych i zastrzyków, jest kwas hialuronowy. Ta zadziwiająca cząsteczka potrafi związać olbrzymie ilości wody, oczywiście ujędrnia to skórę, ale również dostarcza stawom naturalnego i kojącego smaru.
7 składników czynnych preparatu:
- siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny - dostarczają aminocukrów - składników niezbędnych do budowy i prawidłowego funkcjonowania stawów, regenerujących chrząstkę i wspomagających produkcję mazi stawowej
- kwas hialuronowy - posiada bardzo dużą zdolność do wiązania wody - przyjmuje formę żelu - gęstej i lepkiej mazi, która zapewnia smarowanie elementów aparatu ruchu, korzystnie oddziałując na powierzchnie stawowe
- ekstrakt Boswellia serrata (kadzidłowiec) - mianowany na 60%-ową zawartość kwasu boswelinowego, który może łagodzić dolegliwości towarzyszące przeciążeniom i stanom zapalnym aparatu ruchu
- ekstrakt z korzenia imbiru (Zingiber officinale L.) - zawiera związki zwane gingerolami, które mogą wspomagać organizm w walce ze stanami zapalnymi stawów. Związki aktywne imbiru mogą działać łagodząco w dolegliwościach narządów ruchu spowodowanych przeciążeniami czy też urazami mechanicznymi
- chelat aminokwasowy manganu ALBION® - to źródło wysoko przyswajalnego manganu, pierwiastka niezbędnego do budowy zdrowych, mocnych kości i stawów
- witamina C - niezbędna do syntezy kolagenu i utrzymania zdrowych chrząstek stawowych silny antyoksydant, neutralizujący wolne rodniki
skład: 1 kapsułka zawiera: siarczan glukozaminy 2KCl 500 mg (w tym siarczan glukozaminy 375 mg), siarczan chondroityny 100 mg, kwas hialuronowy 25 mg, ekstrakt boswelia serrata (60% kwasu boswelinowego) 50 mg, ekstrakt imbiru (5% gingeroli) 50 mg, witamina C 30 mg, chelat aminokwasowy manganu Albion 6,25 mg (w tym mangan 1 mg), substancje uzupełniające
typowe zapotrzebowanie: 1 kapsułka 1 lub 2 razy dziennie przez okres 2 - 3 miesięcy, a w razie potrzeby ponownie po 1 - 2 miesiącach przerwy
zastosowanie: uzupełnienie diety w związki niezbędne do ochrony, budowy i regeneracji aparatu ruchu, polecany w szczególności dla osób po urazach mechanicznych lub z dolegliwościami stawów i narządu ruchu, wspomagająco w stanach znacznego obciążenia stawów np. podczas wysiłku fizycznego lub przy nadwadze, a także dla osób w wieku podeszłym
Opakowanie zawiera 60 kapsułek. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.