Długoziarnisty ryż Basmati poddawany jest intensywnemu procesowi wędzenia dzięki czemu nabiera pikantnego posmaku. Specjalnie dobrane drewno otulone ekstraktem z roślin. Proces wędzenia trwa wiele godzin.
W wielu kulturach różne potrawy wędzone są między innymi ze względu na aspekt duchowy. Niebiańska transformacja dymu służy jako odwieczny element metafizycznego doświadczenia. Tu i teraz wspina się na wyższy poziom świadomości.
„W czasach panowania dynastii Selucide, Imperium Perskie rozciągało się aż do Indii. Surowemu władcy przywieziono rzadko spotykane ryże z dorzeczy. Jednak odmówił ich spożywania bo uznał je za pospolite. Następnej nocy, despota przewrócił lampę naftową. Wybuchł wielki pożar, a dym zniewolił wciąż mokry ryż. Ogień, zamiast spalić, uwolnił naturalne właściwości smakowe ryżu. Kiedy poważny przywódca spojrzał przez rozrzedzony dym, przypomniał sobie radosne lata swojej młodości i od tego momentu postanowił, że znów będzie taktowny i uprzejmy.”
Oriental Sensation Smoked składa się z wyselekcjonowanych odmian ryżu Basmati wzbogaconych aksamitnym wędzonym aromatem.
Oriental Sensation Smoked przekazuje swą mądrość tym, którzy go spożywają.
Sposób przygotowania:
Ryż należy opłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem. Należy dodać dwie szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Zagotować. Doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzić.
Składniki:
wędzony ryż Basmati
Najlepiej spożyć przed: 28.02.2013 r.
|