SHISO (PERILLA) -chamomile. Odmiana zielona.
W tradycyjnej medycynie azjatyckiej używa się liści perilli do wzmacniania organizmu oraz zaparza się herbatę, która łagodzi ból. Perilla jest rośliną oleistą. Wyciąg z perilli jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. W Japonii liści perilli, nazywanej shiso, używa się do dekorowania sushi czy sałatek.
Roślina ma silne właściwości odkażające, jest również jednym z silniejszych antyoksydantów. Naukowcy z Japonii dowiedli, że ma większą moc niż kwas askorbinowy.
Perilla zielona jest rośliną jednoroczną (w warunkach domowych -wieloletnia), o delikatnych , różowych kwiatach. Stosowana jest m.in. w Sushi.
Liście w smaku zbliżone są do kombinacji anyżu, cynamonu, cytryny, i bazylii (zapach intensywny, ziołowy). Używane są na surowo w sałatkach, zupach czy daniach curry. Jeśli potrawa wymaga obróbki liści perilli, to należy je gotować bardzo krótko, gdyż tracą swój aromat.
Perillę można uprawiać na balkonie jak i w ogrodzie. Jest łatwą w uprawie rośliną.
Wysiew pod osłonami w marcu- kwietniu. W temp. 18-20 C wschody następują po 14-21 dniach. Siewki rozpikować na palety. Na miejsce stałe wysadzać w drugiej połowie maja w odl. 30-35 cm. Dobrze rośnie na żyznej, przepuszczalnej glebie w nasłonecznionym miejscu. Wysokość (wg dystrybutora) 50-100 cm.
Liście można pozyskiwać od wiosny do pierwszych przymrozków. Usunięcie pędów wzrostu wpływa na lepsze rozkrzewienie. Kwiaty mają delikatny posmak i również są jadalne (np. w sałatkach). Nasiona można zbierać i dodawać do potraw lub wytłoczyć z nich olej (właściwości antyseptyczne i duża zawartość kwasów Omega-3).
AUKCJA DOTYCZY 30 NASION (pakowane luzem).
Pochodzenie: Chiny.
Wysyłka: list polecony lub zwykły w kopercie bąbelkowej (uwaga: wysyłka zwykłym listem nie jest rejestrowana - sprzedający nie bierze odpowiedzialności za ewentualne zagubienie takiej przesyłki po nadaniu).
(Numer konta - zakładka "Dostawa i Płatność").
|